kozinaki z Herkulesa

pyszne, słodkie, chrupiące ciasteczka ze złotą skórką.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 4 g
tłuszcze 36 % 35 g
węglowodany 60 % 58 g
533 kcal
IG: 0 / 37 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
wlej olej słonecznikowy (bez zapachu) na patelnię, dodaj cukier. Dobrze wymieszaj i podgrzej (kilka minut)
dodaj płatki owsiane, dobrze wymieszaj, aby wszystkie płatki były nasycone syropem. Możesz dodać orzechy, rodzynki.
smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając.

gdy masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru, zdejmij z ognia i przenieś płatki na talerz. Ostudzić.
można włożyć do przygotowanej nasmarowanej formy i mocno ubić łyżką.

ale należy to zrobić szybko, ponieważ kozinaki bardzo szybko się ochładzają.

następnie przeciąć ostudzone kozinaki z Herkulesa nożem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy