sos z kurczaka

aromatyczny kurczak w pikantnym sosie jest doskonałym dodatkiem do ryżu. Przepis zaskakuje swoim smakiem, jest łatwy do przygotowania, dzieci szaleją za nim, a także dorośli. Zaskakująco smaczne danie. Świetnie komponuje się z białym ryżem lub kuskusem. To Kuchnia marokańska.
rajAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 17 % 5 g
171 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
1. Wymieszaj sól. paprykę i czosnek i obtoczyć w przyprawach kurczaka.
odstaw , aż cebula będzie gotowa.

2. W niewielkiej ilości oleju smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta.

3. Dodaj cukier i karmelizuj cebulą.

4. Dodaj kurczaka, sól, kurkumę, mieszaj przez kilka minut

5. Dodaj wodę, zamknij pokrywkę. zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez półtorej godziny.

6. W trakcie gotowania kilkakrotnie obróć kurczaka.

7. Możesz dodać daktyle i laskę cynamonu w kroku 5.

8. przed podaniem posyp ziołami, najlepiej kolendrą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy