kapusta z szynką

pyszny i obfity lunch spodoba się całej rodzinie!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 31 % 5 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej głęboką patelnię, dodaj 2-3 łyżki. l olej roślinny. Rozłóż cebulę i marchewkę na patelni i smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj szynkę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory kroimy na połówki, miąższ pocieramy na drobnej tarce, skóra powinna pozostać w naszych rękach, wyrzucamy ją.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelnię dodaj posiekane chili.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I puree z pomidorem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj kapustę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj kapustę na patelnię i smaż-gotuj na średnim ogniu, aż będzie ugotowany, jeśli sok z pomidora nie wystarczy, to podczas duszenia musisz dodać trochę wody. Do kapusty dodajemy sól i pieprz do smaku, w razie potrzeby dodajemy liść laurowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotową kapustę świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy