skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa.
trzy marchewki, buraki i cebulę na grubej tarce i smażyć przez około kwadrans na małym ogniu.
pokrój paprykę na małe kawałki.
pomidory należy obrać. Aby było to łatwiejsze, najpierw zanurzamy pomidory na przemian we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie, a skóra sama zejdzie. Wytrzyj obrane pomidory.
w pojemniku o odpowiedniej wielkości wkładamy smażoną mieszankę warzyw, dodajemy paprykę i pomidory. Dusić całą mieszaninę przez około pół godziny, a następnie dodać zioła, sól, czosnek, cukier i liść laurowy. Następnie dusić jeszcze przez około pięć minut.
gotowy kęs sosu barszczowego na zimę układamy w czystych, suchych słoikach, zamykamy pokrywkami.
SOS Barszczowy zgodnie z tym przepisem jest całkowicie gotowy po całkowitym ostygnięciu. Słoiki należy schłodzić, przykrywając je ciepłym kocem.
mając pod ręką taki kęs, zimą wystarczy ugotować bulion, wrzucić ziemniaki i gotowy dressing.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g