grzanki z
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj śmietanę i pomidor.
Perchim. solić. ponownie wymieszaj.
dodaj mleko, wymieszaj.
wbij jajko osobno na talerz. sól i ubij.
wymieszaj powstałą mieszaninę z jajkiem.
wlać mieszaninę na szeroki talerz (używam szerokiej tacy).
rozłóż pokrojony chleb na tacy z mieszanką.
zostawiamy na kilka minut i odwracamy, czekamy jeszcze kilka minut.
następnie rozłóż grzanki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
rozłóż na talerzu i udekoruj zielenią.
Perchim. solić. ponownie wymieszaj.
dodaj mleko, wymieszaj.
wbij jajko osobno na talerz. sól i ubij.
wymieszaj powstałą mieszaninę z jajkiem.
wlać mieszaninę na szeroki talerz (używam szerokiej tacy).
rozłóż pokrojony chleb na tacy z mieszanką.
zostawiamy na kilka minut i odwracamy, czekamy jeszcze kilka minut.
następnie rozłóż grzanki na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
rozłóż na talerzu i udekoruj zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g