mintaj w cieście na patelni z naleśnikami

Ta ryba natychmiast zdobędzie nazwę - "ulubione danie domowe". Szybkość i łatwość przygotowania. Na wierzchu okazuje się smaczna i chrupiąca skórka, a wewnątrz bardzo soczysta ryba.Z resztek ciasta uzyskuje się bardzo smaczne naleśniki o zapachu i smaku ryby)
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 22 % 6 g
148 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

bierzemy rybę, jeśli jest zamrożona, rozmrażamy, kroimy na średnie kawałki i pocieramy solą, odstawiamy na 30 minut.Ciasto: wybić 2 jajka na talerz, przyprawić rybę i dobrze wymieszać mieszaninę papryki, wlać mąkę do innego talerza.Rybę zanurzamy w jajku, a następnie w mące, wkładamy na patelnię z wystarczającą ilością rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.Rozłóż na talerzu i pokrój cebulę na wierzch.
naleśniki: bierzemy talerz z pozostałym jajkiem do ciasta,wybijamy do niego kolejne jajko, dodajemy sodę, sól do smaku i mąkę,grubość ciasta powinna być jak zwykłe naleśniki.Bierzemy kubek zimnej wody, zanurzamy łyżkę w wodzie, bierzemy ciasto i rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem pozostałym z ryby, ponownie zanurzamy w wodzie i ponownie bierzemy ciasto, rozprowadzamy na patelni i powtarzamy,aż patelnia całkowicie się napełni,zamykamy pokrywkę i smażymy z obu stron, aż naleśniki zostaną całkowicie ugotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy