skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bierzemy rybę, jeśli jest zamrożona, rozmrażamy, kroimy na średnie kawałki i pocieramy solą, odstawiamy na 30 minut.Ciasto: wybić 2 jajka na talerz, przyprawić rybę i dobrze wymieszać mieszaninę papryki, wlać mąkę do innego talerza.Rybę zanurzamy w jajku, a następnie w mące, wkładamy na patelnię z wystarczającą ilością rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.Rozłóż na talerzu i pokrój cebulę na wierzch.
naleśniki: bierzemy talerz z pozostałym jajkiem do ciasta,wybijamy do niego kolejne jajko, dodajemy sodę, sól do smaku i mąkę,grubość ciasta powinna być jak zwykłe naleśniki.Bierzemy kubek zimnej wody, zanurzamy łyżkę w wodzie, bierzemy ciasto i rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem pozostałym z ryby, ponownie zanurzamy w wodzie i ponownie bierzemy ciasto, rozprowadzamy na patelni i powtarzamy,aż patelnia całkowicie się napełni,zamykamy pokrywkę i smażymy z obu stron, aż naleśniki zostaną całkowicie ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g