makrela na grillu
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
umyj rybę, oczyść wnętrze i skrzela. Z boków wykonujemy trzy nacięcia. Pocieramy solą i pieprzem, wkładamy plasterki cytryny do nacięć (jeśli pozostanie, wlej sok z cytryny na wierzch). Wewnątrz nadziewamy pietruszkę. Posmaruj wierzch musztardą i kwaśną śmietaną. Musisz trochę marynować rybę w tej formie, 30-40 minut. Osiągamy równomierne, niezbyt silne ciepło w grillu, ryba jest delikatnym produktem i nie toleruje wysokiej temperatury. Rozłóż makrelę na ruszcie, smaż, ciągle obracając i zapobiegając przypaleniu ryby. Czas gotowania około 25 minut. Makrela na grillu powinna uzyskać apetyczną złotą skórkę.
pamiętaj, że smażysz rybę, nie rozgotuj, bo wyjdzie sucha. Makrele najlepiej podawać na grillu ze świeżymi warzywami i kromkami chleba lekko smażonego na ruszcie.
pamiętaj, że smażysz rybę, nie rozgotuj, bo wyjdzie sucha. Makrele najlepiej podawać na grillu ze świeżymi warzywami i kromkami chleba lekko smażonego na ruszcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g