skład / składniki
metoda gotowania
pokrój wieprzowinę na kawałki grilla (rozmiar, który najbardziej Ci odpowiada).
pokrój białą cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie.
wymieszaj osobno wszystkie suche przyprawy: chmiel-suneli, kolendrę(najlepiej zestaw przypraw do gruzińskiego mięsa kharcho z orzechami, ale możesz bez niego).
włóż wieprzowinę do garnka. Dodaj cebulę. Zasypiamy suchymi przyprawami. Wlej ocet i dobrze wymieszaj mięso z cebulą i przyprawami. Wlej wino i ponownie dobrze wymieszaj. Teraz sól i pieprz do smaku (ostra czerwona mielona papryka), ponownie wymieszaj.
przykryj patelnię pokrywką i włóż do lodówki na jeden dzień (maksymalnie). Jeśli to możliwe, co 2-3 godziny wyjmujemy patelnię i mieszamy mięso. W pierwszym takim mieszaniu możesz sprawdzić marynatę pod kątem soli i pieprzu.
czerwone wino zmieszane z przyprawami nadaje kebabowi pikantny smak. Mięso jest bardzo delikatne, miękkie, soczyste. Oczywiście najlepiej jest wcześniej wybrać wybraną polędwicę wieprzową. W gotowym naczyniu nie ma alkoholu, więc kebab można bezpiecznie podawać dzieciom.
miłego pikniku, apetytu i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g