szaszłyki z pieczarek na grillu

Dopasuj przyprawy do swoich upodobań i zrób pyszną przekąskę! W naturze lub w domu z rodziną przygotuj pieczarki na grillu. Bardzo smaczne, soczyste i lekkie. Idealny do kebabów, kiełbasek z grilla lub ziemniaków gotowanych na grillu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 68 % 13 g
węglowodany 16 % 3 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj podstawowe składniki. Umyj pieczarki i pozostaw na chwilę do wyschnięcia lub osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli grzyby mają zbyt długie nogi, należy je nieco przyciąć, pozostawiając około 1 centymetra od czapki, w przeciwnym razie grzyby będą niewygodne do sadzenia na szpikulcu. W przepisie wykorzystano białe i brązowe pieczarki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory koktajlowe i cukinię. Wysuszyć również serwetkami. Cukinię pokroić w grube kółka o szerokości około 3-4 milimetrów. Pokrój smalec na talerze o szerokości około 3 milimetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Wlej olej roślinny i sos sojowy do głębokiego pojemnika. Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy. W przepisie zastosowano: suchy czosnek, majeranek, gałkę muszkatołową, suchą bazylię, czerwoną słodką paprykę, mieloną czarną paprykę, mieloną paprykę chili (wszystko w ilości 0,25 łyżeczki) w razie potrzeby dodaj szczyptę soli, zwykle wystarczy sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij pieczarki, pomidory koktajlowe do czystej celofanowej torby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj tam kawałki smalcu i cukinii. Napełnij wszystko dressingiem i zawiąż torebkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W zawiązanej torbie wymieszaj wszystko, lekko przesuwając rękami. Warto to zrobić ostrożnie, aby nie złamać pieczarek. Pozostaw wszystko do marynowania w zamkniętej torbie na kilka minut. Zwykle jest wystarczająco dużo czasu na przygotowanie grilla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal grill, poczekaj, aż drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nawlecz pieczarki na szpikulec. Z podanej ilości składników zrobiono 6 dużych szaszłyków. Dwa ze smalcem, dwa z pomidorkami koktajlowymi i dwa z cukinią. Warto na przemian nawlekać, najpierw pieczarki, potem smalec itp. Na innym szpikulcu na przemian nawlecz pieczarki i pomidory koktajlowe. Trzeci szpikulec połączyć pieczarki z cukinią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż szpikulec na węglach. Smażyć, od czasu do czasu obracając, aż będzie ugotowany. Czas gotowania zależy od ilości węgli i stopnia ich ciepła. Przygotowanie zajmuje około 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń gotowe pieczarki z grilla i podawaj.

taka przekąska jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli planujesz kebaby, najpierw usmaż mięso, a następnie pieczarki.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy