skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podstawowe składniki. Umyj pieczarki i pozostaw na chwilę do wyschnięcia lub osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli grzyby mają zbyt długie nogi, należy je nieco przyciąć, pozostawiając około 1 centymetra od czapki, w przeciwnym razie grzyby będą niewygodne do sadzenia na szpikulcu. W przepisie wykorzystano białe i brązowe pieczarki.
Krok 2:
Umyj pomidory koktajlowe i cukinię. Wysuszyć również serwetkami. Cukinię pokroić w grube kółka o szerokości około 3-4 milimetrów. Pokrój smalec na talerze o szerokości około 3 milimetrów.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Wlej olej roślinny i sos sojowy do głębokiego pojemnika. Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy. W przepisie zastosowano: suchy czosnek, majeranek, gałkę muszkatołową, suchą bazylię, czerwoną słodką paprykę, mieloną czarną paprykę, mieloną paprykę chili (wszystko w ilości 0,25 łyżeczki) w razie potrzeby dodaj szczyptę soli, zwykle wystarczy sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 4:
Wyślij pieczarki, pomidory koktajlowe do czystej celofanowej torby.
Krok 5:
Dodaj tam kawałki smalcu i cukinii. Napełnij wszystko dressingiem i zawiąż torebkę.
Krok 6:
W zawiązanej torbie wymieszaj wszystko, lekko przesuwając rękami. Warto to zrobić ostrożnie, aby nie złamać pieczarek. Pozostaw wszystko do marynowania w zamkniętej torbie na kilka minut. Zwykle jest wystarczająco dużo czasu na przygotowanie grilla.
Krok 7:
Rozpal grill, poczekaj, aż drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną.
Krok 8:
Nawlecz pieczarki na szpikulec. Z podanej ilości składników zrobiono 6 dużych szaszłyków. Dwa ze smalcem, dwa z pomidorkami koktajlowymi i dwa z cukinią. Warto na przemian nawlekać, najpierw pieczarki, potem smalec itp. Na innym szpikulcu na przemian nawlecz pieczarki i pomidory koktajlowe. Trzeci szpikulec połączyć pieczarki z cukinią.
Krok 9:
Połóż szpikulec na węglach. Smażyć, od czasu do czasu obracając, aż będzie ugotowany. Czas gotowania zależy od ilości węgli i stopnia ich ciepła. Przygotowanie zajmuje około 10-15 minut.
Krok 10:
Usuń gotowe pieczarki z grilla i podawaj.
taka przekąska jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli planujesz kebaby, najpierw usmaż mięso, a następnie pieczarki.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g