Chude placki z cukinii bez jajek na wodzie

gorące placki z upałem są świetne na czczo lub dla wegetarian. Miłośnicy bezmięsnych potraw będą zachwyceni chudymi naleśnikami z cukinii.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 82 % 27 g
133 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

przepuszczamy miąższ cukinii przez tarkę. Sól startej cukinii, aby wypuścić soki. Poczekaj chwilę i wyciśnij miazgę. Wyciśnięty sok wlewa się do szklanki, rozcieńczając 250 gramami wody.

 przesiej mąkę i wymieszaj z nią drożdże. Dodaj do niego cukier granulowany i wodę, zagniatając ciasto. Ciasto kładziemy w ustronnym i dość ciepłym kącie. Dajmy mu godzinę na wszystko. Powinno wystarczyć.

  zwracamy wyrośnięte ciasto na stół kuchenny. Dodaj do niego startą cukinię i wymieszaj, tak jak powinno. Smażyć naleśniki na naoliwionej patelni. Najpierw mocno podgrzej patelnię, a po pierwszym napełnieniu zmniejsz ogień i usmaż w ten sposób. Jeśli masz wystarczająco dużo umiejętności i doświadczenia, chude placki z cukinii wyjdą pierwszorzędne i miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy