skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepuszczamy miąższ cukinii przez tarkę. Sól startej cukinii, aby wypuścić soki. Poczekaj chwilę i wyciśnij miazgę. Wyciśnięty sok wlewa się do szklanki, rozcieńczając 250 gramami wody.
przesiej mąkę i wymieszaj z nią drożdże. Dodaj do niego cukier granulowany i wodę, zagniatając ciasto. Ciasto kładziemy w ustronnym i dość ciepłym kącie. Dajmy mu godzinę na wszystko. Powinno wystarczyć.
zwracamy wyrośnięte ciasto na stół kuchenny. Dodaj do niego startą cukinię i wymieszaj, tak jak powinno. Smażyć naleśniki na naoliwionej patelni. Najpierw mocno podgrzej patelnię, a po pierwszym napełnieniu zmniejsz ogień i usmaż w ten sposób. Jeśli masz wystarczająco dużo umiejętności i doświadczenia, chude placki z cukinii wyjdą pierwszorzędne i miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g