smażony duszony królik z żurawiną

Najlepszy wybór na świąteczny stół w roku Królika! Noworoczny przepis na królika wprowadzi przyjemną nowość do Twojego świątecznego menu.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

spłucz żurawinę pod kranem. Kroimy go na bardzo małe kawałki, mieszając z posiekanymi ząbkami czosnku i przyprawami. Jeśli to możliwe, do tych celów używamy robota kuchennego. Rozcieńczymy mieszaninę 100 gramami wody.

pokrój mięso królika na równe kawałki. Posyp je pieprzem i solą, a następnie pozostaw w zimnym miejscu na godzinę. Po położeniu królika przechodzimy do gotowania. Posiekaj cebulę w półpierścienie. Smażyć na patelni pod olejem, pozwalając na złocistą skórkę. Następnie połóż mięso królika na cebuli. Smażyć przez 5 minut z każdej strony. Pod koniec podlewaj królika mieszanką żurawiny. Dusić danie przez godzinę na małym ogniu. Następnie możesz podać królika do stołu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy