smażony duszony królik z żurawiną
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
spłucz żurawinę pod kranem. Kroimy go na bardzo małe kawałki, mieszając z posiekanymi ząbkami czosnku i przyprawami. Jeśli to możliwe, do tych celów używamy robota kuchennego. Rozcieńczymy mieszaninę 100 gramami wody.
pokrój mięso królika na równe kawałki. Posyp je pieprzem i solą, a następnie pozostaw w zimnym miejscu na godzinę. Po położeniu królika przechodzimy do gotowania. Posiekaj cebulę w półpierścienie. Smażyć na patelni pod olejem, pozwalając na złocistą skórkę. Następnie połóż mięso królika na cebuli. Smażyć przez 5 minut z każdej strony. Pod koniec podlewaj królika mieszanką żurawiny. Dusić danie przez godzinę na małym ogniu. Następnie możesz podać królika do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g