Chude placki drożdżowe bez jajek na wodzie

pyszne i łatwe do zrobienia naleśniki dobrze komponują się z dżemem! Chude placki na drożdżach zachwycą Twój stół.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 61 % 31 g
270 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

przepis jest bardzo krótki i mam nadzieję, że doskonale zrozumiały. Chude placki na drożdżach zaczynają się od drożdży. Zasypiamy je w ciepłym (nie gorącym!) wody. A potem do wody wchodzi sól z cukrem i mąką. Wymieszaj, stopniowo przechodząc do ugniatania masy ciasta. Przykryj pojemnik, w którym przygotowaliśmy ciasto, i pozostaw do wyrośnięcia w wystarczająco ciepłym rogu.

wyrośnięte ciasto to nasze naleśniki, tylko jeszcze w perspektywie. Aby zamienić je w prawdziwą ucztę, rozgrzej patelnię i zacznij rozprowadzać na niej ciasto porcjami za pomocą łyżki. Do każdego naleśnika potrzebujemy dwóch łyżek stołowych. Jeśli wolisz duże naleśniki,włóż więcej. Smażyć, odwrócić. Gdy po obu stronach zostanie pokryta lekką twardą skórką, odłóż naleśnik i przejdź do następnej porcji.

skończyłeś gotować? Cóż, włóż herbatę, nasze danie szybko się ochładza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy