skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis jest bardzo krótki i mam nadzieję, że doskonale zrozumiały. Chude placki na drożdżach zaczynają się od drożdży. Zasypiamy je w ciepłym (nie gorącym!) wody. A potem do wody wchodzi sól z cukrem i mąką. Wymieszaj, stopniowo przechodząc do ugniatania masy ciasta. Przykryj pojemnik, w którym przygotowaliśmy ciasto, i pozostaw do wyrośnięcia w wystarczająco ciepłym rogu.
wyrośnięte ciasto to nasze naleśniki, tylko jeszcze w perspektywie. Aby zamienić je w prawdziwą ucztę, rozgrzej patelnię i zacznij rozprowadzać na niej ciasto porcjami za pomocą łyżki. Do każdego naleśnika potrzebujemy dwóch łyżek stołowych. Jeśli wolisz duże naleśniki,włóż więcej. Smażyć, odwrócić. Gdy po obu stronach zostanie pokryta lekką twardą skórką, odłóż naleśnik i przejdź do następnej porcji.
skończyłeś gotować? Cóż, włóż herbatę, nasze danie szybko się ochładza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g