zbiory ziemniaków na zimę

wysusz ziemniaki i przechowuj je przez wieki. Łatwość przygotowania Przygotowywaliśmy ziemniaki na zimę tylko wtedy, gdy byłem bardzo mały. Teraz kupuję ziemniaki raz w tygodniu w sklepie, ale przepisy na przechowywanie pozostały. Od kilku stuleci ziemniaki są jednym z najpopularniejszych produktów w naszym kraju. Dlatego zbieranie ziemniaków na zimę jest priorytetem każdej dobrej gospodyni domowej. Obecnie istnieje ogromna liczba przepisów na gotowanie ziemniaków, ale najpopularniejsze przepisy to przygotowanie ziemniaków na zimę. Większość ludzi po prostu przechowuje ziemniaki w piwnicach domów lub garaży. Aby ziemniaki przetrwały w takich warunkach tak długo, jak to możliwe, należy wybrać chłodne miejsce, które nie jest narażone na niskie temperatury i nie ma dostępu do światła słonecznego. Ziemniaki na słońcu zmieniają kolor na zielony i nie można ich jeść. Niektórzy mieszkańcy naszego kraju, zwłaszcza ci miejscy, zbierają suche ziemniaki na zimę. Znam dwa przepisy na taki zbiór ziemniaków na zimę.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 72 % 34 g
węglowodany 26 % 12 g
344 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h
przepis pierwszy. Ziemniaki kroi się w cienkie plasterki do 0,5 centymetra, a następnie dokładnie myje talerze w zimnej wodzie i suszy.
gotowe plastry są smażone w oleju roślinnym, a następnie układane i pozostawiane do wyschnięcia. Suche płytki są przechowywane w workach z polietylenu w zaciemnionych miejscach.
przepis drugi.
podobnie jak w pierwszym przepisie ziemniaki kroi się w plastry, a następnie suszy w piekarniku z otwartymi drzwiami w temperaturze około 40 stopni.
jest również pakowany i przechowywany.
ponadto ziemniaki można zamrażać na zimę, ale tutaj pojawia się naturalny problem z przechowywaniem. Zamrażarka nie jest gumowa. Ale alternatywnie można również użyć tej metody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy