skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Fasola, papryka, cebula, czosnek.
Krok 2:
Pokrój cebulę w małe kostki. Możesz również pokroić w półpierścienie, ale bardzo cienkie.
Krok 3:
Cebulę smażymy na oleju, aż będzie miękka.
Krok 4:
W pojemniku, w którym smażono cebulę, dodaj fasolę, dodaj wodę (około jednej trzeciej szklanki) i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Podczas gotowania fasoli umyj i obierz paprykę z nasion. Pokrój gotową paprykę w cienkie paski.
Krok 6:
Dodaj posiekaną paprykę do fasoli i gotuj na wolnym ogniu, aż papryka będzie miękka. W przybliżeniu zajmuje to dziesięć minut. 5 minut przed końcem dodaj posiekany czosnek.
Krok 7:
Podobało mi się.
pod koniec duszenia możesz dodać sól według własnego gustu – nie dodaję, ponieważ fasola jest zwykle i tak słona z umiarem.
również pod koniec gotowania dodaj czosnek, który kroimy na duże plasterki.
fasola z papryką to świetne danie, które można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g