skład / składniki
metoda gotowania
zagnieść ciasto, wymieszać kefir z mąką, sodą i solą.
ciasto powinno być elostyczne i nie przyklejać się do rąk.
do nadzienia weź mieloną wieprzowinę, należy ją posolić i pieprzyć.
następnie posiekaj wszystkie warzywa i wyślij je do mięsa mielonego.
posiekaj cebulę na małe kawałki, dodaj do mięsa mielonego i wszystko wymieszaj.
z powstałego ciasta robimy małe ciasta, mniej więcej jak ciasta.
na środku każdego kładziemy łyżkę mielonego mięsa i zwijamy ciasto jak torebkę, aby nadzienie znalazło się w środku.
następnie zwiń torebkę w cienką tortillę, tak cienką, jak to możliwe, aby dobrze usmażyć.
smażyć nasze ciasto na grubościennej patelni wysmarowanej olejem roślinnym.
dodałam GR po 20, bałam się, że się nie upiecze...
gotowe chychiny układamy na talerzu i smarujemy każdą stopioną SL. olej.
jemy na gorąco, ale jeśli nadal masz, możesz położyć je na patelni z olejem, przykryć pokrywką i piec 8-10 minut.
będą gorące, rumiane i pachnące.
możesz gotować chychiny z ziemniakami i cebulą oraz serem...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g