Kyukyu z zieleni

pikantna, łatwa do przygotowania przekąska z aromatycznymi ziołami. Kyukyu z zieleni to danie kuchni azerbejdżańskiej, łatwa do przygotowania przekąska. Cała moja rodzina, w tym ja, uwielbia to danie.U nas przez cały rok można kupić dobre warzywa, z wyjątkiem szpinaku. Gdy jest wystarczająco dużo zieleni, nie można dodać cebuli.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 15 % 4 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
1. Posortuj warzywa, dokładnie spłucz i drobno posiekaj.
2. Drobno posiekaj cebulę.
3. Ubij jajka solą i pieprzem.
4. Dodaj zioła do ubitych jajek, dodaj sodę i mąkę przesianą przez sito. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
5. Rozgrzej patelnię z olejem, zalej ubite jajka ziołami równą warstwą. Smażyć z obu stron na małym ogniu, aż utworzy się brązowa skorupa. Kyukyu z zieleni gotowe!
można podawać z kwaśną śmietaną lub maconi (zsiadłe mleko lub tłusty kefir).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy