skład / składniki
metoda gotowania
moją pierwszą rzeczą jest gotowanie mięsa w osolonej wodzie. W innym rondlu ugotuj ziemniaki, pozwól im dokładnie się zagotować.
dusić cebulę olejem i 1 łyżką wody. Jeśli danie jest przygotowywane dla dorosłych, możesz po prostu usmażyć cebulę na złoty kolor.
dwa razy przewijamy gotowane mięso z cebulą przez maszynkę do mięsa i dobrze mieszamy. Włóż do rondla i dodaj trochę wody. Mięso mielone powinno być lepkie, a nie kruche. Dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie.
zagotuj mleko
odcedź gotowe ziemniaki, pozostawiając około 100-150 ml wywaru. Rozprostować. Dodaj gorące mleko i jeszcze raz dobrze ugniataj i wymieszaj.
dodaj surowe jajko do tłuczonych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
nasmaruj formę olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Weź formę z wysokimi bokami i pamiętaj, że podczas gotowania zapiekanka wzrośnie.
rozłóż połowę ziemniaków w formie, lekko ugniataj, a następnie mięso mielone i przykryj pozostałymi tłuczonymi ziemniakami. Jeszcze raz dobrze się przygniatamy.
posmaruj wierzch zapiekanki kwaśną śmietaną i posyp bułką tartą.
piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut.
w tym czasie przygotowujemy sos.
bierzemy 100 ml. bulionu, w którym gotowano nasze mięso. Dodaj do niego śmietanę i mąkę i dobrze ubij widelcem. Odłóż na bok.
mam nadzieję, że nadal masz bulion. Ponieważ będziemy potrzebować kolejnych 400 ml naszego bulionu. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Tutaj muszę powiedzieć, że możesz się bez niego obejść, ale wtedy kolor sosu nie będzie taki piękny)) doprowadzamy bulion do wrzenia.
gdy tylko się zagotuje, weź bulion ze śmietaną (który nie odstawiliśmy na długo) i wlej go do wrzącego bulionu, ciągle mieszając.
gotuj ponownie i gotuj, aż zgęstnieje. To wszystko. Nasz sos jest gotowy, pozostaje go lekko schłodzić.
wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć w formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g