Zapiekanka ziemniaczana jak w przedszkolu

Zapiekanka ziemniaczana zachwyci zarówno dorosłego, jak i dziecko! Miły). Smaczne, zdrowe. Od dawna szukałem takiego przepisu. Próbowałem kilku różnych i prawie zdesperowany, aby znaleźć to, czego potrzebujesz, jak to się stało cud - i kolejny przepis okazał się długo oczekiwanym znaleziskiem. Tak jak w dzieciństwie. Bardzo smaczne i zdrowe. Nic dziwnego, że zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie jedzą taką zapiekankę. A sos jest cudowny! Można go podawać nie tylko z zapiekanką, ale także z kotletami, makaronem, ryżem. Od dwóch lat jestem właścicielem tego wspaniałego przepisu, mam nadzieję, że zarówno Tobie, jak i Twoim dzieciom się spodoba.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 39 % 9 g
134 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

moją pierwszą rzeczą jest gotowanie mięsa w osolonej wodzie. W innym rondlu ugotuj ziemniaki, pozwól im dokładnie się zagotować.
dusić cebulę olejem i 1 łyżką wody. Jeśli danie jest przygotowywane dla dorosłych, możesz po prostu usmażyć cebulę na złoty kolor.
dwa razy przewijamy gotowane mięso z cebulą przez maszynkę do mięsa i dobrze mieszamy. Włóż do rondla i dodaj trochę wody. Mięso mielone powinno być lepkie, a nie kruche. Dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie.
zagotuj mleko
odcedź gotowe ziemniaki, pozostawiając około 100-150 ml wywaru. Rozprostować. Dodaj gorące mleko i jeszcze raz dobrze ugniataj i wymieszaj.
dodaj surowe jajko do tłuczonych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
nasmaruj formę olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Weź formę z wysokimi bokami i pamiętaj, że podczas gotowania zapiekanka wzrośnie.
rozłóż połowę ziemniaków w formie, lekko ugniataj, a następnie mięso mielone i przykryj pozostałymi tłuczonymi ziemniakami. Jeszcze raz dobrze się przygniatamy.
posmaruj wierzch zapiekanki kwaśną śmietaną i posyp bułką tartą.
piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut.
w tym czasie przygotowujemy sos.
bierzemy 100 ml. bulionu, w którym gotowano nasze mięso. Dodaj do niego śmietanę i mąkę i dobrze ubij widelcem. Odłóż na bok.
mam nadzieję, że nadal masz bulion. Ponieważ będziemy potrzebować kolejnych 400 ml naszego bulionu. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Tutaj muszę powiedzieć, że możesz się bez niego obejść, ale wtedy kolor sosu nie będzie taki piękny)) doprowadzamy bulion do wrzenia.
gdy tylko się zagotuje, weź bulion ze śmietaną (który nie odstawiliśmy na długo) i wlej go do wrzącego bulionu, ciągle mieszając.
gotuj ponownie i gotuj, aż zgęstnieje. To wszystko. Nasz sos jest gotowy, pozostaje go lekko schłodzić.
wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć w formie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy