naleśniki na skondensowanym mleku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
do gotowania naleśników potrzebujesz gorącej wody, której miarą będzie pusta puszka skondensowanego mleka.
w pojemniku, w którym zostanie przygotowane ciasto naleśnikowe, wlej skondensowane mleko i rozcieńcz 2 puszkami ciepłej wody. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając ciasto, aby nie tworzyły się grudki. Ubij jajka, dodaj sól i jeszcze raz wymieszaj. Do gotowego ciasta dodaj stopione masło. Odstaw ciasto na 10 minut.
włóż patelnię do smażenia naleśników do ognia i dobrze podgrzej, a następnie posmaruj olejem roślinnym (jeśli patelnia jest specjalna – naleśnik, nie trzeba jej smarować). Wlej żądaną porcję ciasta naleśnikowego na gorącą patelnię, rozprowadzając ją na całej patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.
chcę zauważyć, że będzie się wydawać, że naleśniki nie są usuwane z patelni. Musisz ostrożnie podważyć każdy naleśnik szpatułką i obrócić go. Ciasto jest słodkie i dlatego trochę przyklei się do patelni.
gotowe naleśniki są słodkie i aromatyczne.
w pojemniku, w którym zostanie przygotowane ciasto naleśnikowe, wlej skondensowane mleko i rozcieńcz 2 puszkami ciepłej wody. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając ciasto, aby nie tworzyły się grudki. Ubij jajka, dodaj sól i jeszcze raz wymieszaj. Do gotowego ciasta dodaj stopione masło. Odstaw ciasto na 10 minut.
włóż patelnię do smażenia naleśników do ognia i dobrze podgrzej, a następnie posmaruj olejem roślinnym (jeśli patelnia jest specjalna – naleśnik, nie trzeba jej smarować). Wlej żądaną porcję ciasta naleśnikowego na gorącą patelnię, rozprowadzając ją na całej patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron.
chcę zauważyć, że będzie się wydawać, że naleśniki nie są usuwane z patelni. Musisz ostrożnie podważyć każdy naleśnik szpatułką i obrócić go. Ciasto jest słodkie i dlatego trochę przyklei się do patelni.
gotowe naleśniki są słodkie i aromatyczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g