skład / składniki
gotowanie krok po kroku
myjemy i suszymy wieprzowinę.
obierz czosnek, pokrój go na długie segmenty.
na obwodzie wieprzowiny wykonujemy małe nacięcia, w których kładziemy czosnek.
pokrój cebulę na półpierścienie, połóż na blasze do pieczenia.
wymieszaj sos sojowy z wodą, octem, wlej wszystko na blachę do pieczenia.
rozłóż masło na kawałkach na cebuli.
pieprz wieprzowinę, sól, posyp bardzo obficie cebulą w proszku.
połóż wieprzowinę na poduszce cebulowej, posyp ziołami włoskimi.
przykryj wieprzowinę folią i piecz przez półtorej godziny przy 180 gr.
usuń folię, trzymaj mięso w piekarniku przez kolejne 15 minut.
pieczona wieprzowina może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
taka pieczona wieprzowina jest niesamowicie miękka, delikatna, aromatyczna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g