ciasto z morelami jajecznica

przepyszne i niezwykłe, to ciasto to prawdziwe kulinarne arcydzieło! Dekorowanie ciasta spodobało się dzieciom.
PenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 71 % 35 g
235 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, Rozpruwacz. Piec biszkopt w 180 stopniach przez 20-25 minut.

żelatynę namoczyć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ubić śmietanę z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz ubić. Zostaw trochę kremu, 5-6 łyżek do dekoracji. Do reszty kremu dodaj drobno pokruszone morele. Schłodzić, aby trochę zgęstnieć, w lodówce.

pokrój ciasto na pół. Na dole ułożyć suflet z kwaśnej śmietany i moreli. Ochłodzić. Połóż drugą połowę ciasta na wierzchu.

polej polewą czekoladową (wziąłem gotową w paczkach) i udekoruj zarezerwowanym kremem i połówkami moreli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy