ciasto z morelami jajecznica
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, Rozpruwacz. Piec biszkopt w 180 stopniach przez 20-25 minut.
żelatynę namoczyć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ubić śmietanę z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz ubić. Zostaw trochę kremu, 5-6 łyżek do dekoracji. Do reszty kremu dodaj drobno pokruszone morele. Schłodzić, aby trochę zgęstnieć, w lodówce.
pokrój ciasto na pół. Na dole ułożyć suflet z kwaśnej śmietany i moreli. Ochłodzić. Połóż drugą połowę ciasta na wierzchu.
polej polewą czekoladową (wziąłem gotową w paczkach) i udekoruj zarezerwowanym kremem i połówkami moreli.
żelatynę namoczyć zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ubić śmietanę z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz ubić. Zostaw trochę kremu, 5-6 łyżek do dekoracji. Do reszty kremu dodaj drobno pokruszone morele. Schłodzić, aby trochę zgęstnieć, w lodówce.
pokrój ciasto na pół. Na dole ułożyć suflet z kwaśnej śmietany i moreli. Ochłodzić. Połóż drugą połowę ciasta na wierzchu.
polej polewą czekoladową (wziąłem gotową w paczkach) i udekoruj zarezerwowanym kremem i połówkami moreli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g