bułka z kotletem Nostalgia

Prosty przepis na ulubione wypieki! Zwierzęta będą zachwycone! Do syta. Smacznie. Dawno, dawno temu kupiłem takie bułeczki w szkolnym bufecie. Teraz robię je moim dzieciom.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 38 % 16 g
węglowodany 38 % 16 g
244 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zagnieść ciasto "Chruszczowa" .

rozcieńczyć drożdże cukrem w 50 ml ciepłej wody. Pozwól im wznieść się do czapki.

wlej sól do miski, wlej mleko, stopione masło, wymieszaj.

wlej przesianą mąkę, na wierzch piankę drożdżową. Wymieszaj drożdże z mąką, uważając, aby nie dotknąć płynu. Następnie wymieszaj wszystko razem i zagnieść ciasto.

przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.

usmaż kotlety.

aby to zrobić, przewiń wszystkie produkty przez maszynę do mięsa, dodaj jajka, skrobię, mleko w proszku (śmietanę), majonez, sól, pieprz. Wszystko dobrze zagnieść i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.

następnie umieść patelnię na kuchence, wlej olej roślinny, podgrzej go i usmaż kotlety zwinięte w bułce tartej.

włóż schłodzone placki do lodówki.

rano wyjmij ciasto z lodówki, umieść je w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

 gdy ciasto się rozgrzeje, odetnij od niego kawałek, zwiń w warstwę. Owinąć kotlet w tej warstwie i położyć bułkę z kotletem na blasze do pieczenia. Po pół godzinie posmaruj kotlety w cieście jajkiem ubitym z mlekiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

gotowe bułki z kotletem skropić wodą, przykryć ręcznikiem.
jeśli zrobisz te bułki od razu, nie musisz wkładać ciasta do lodówki. Musisz umieścić go w ciepłym miejscu, aby podejść, ugniatać 2 razy, a następnie zrobić bułki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy