soczysta Wieprzowina pieczona w folii w piekarniku

świetny sposób, aby zadowolić swoich mężczyzn! Pyszne! Bardzo lubię wieprzowinę. Próbowałem wielu różnych metod gotowania, różnie nadziewanych, z różnymi sosami podawanymi osobno lub do moczenia mięsa przed gotowaniem. Wieprzowina to danie, które pomoże w każdej sytuacji: zarówno w święta, jak i dla niespodziewanych przyjaciół i męża. Gotowana wieprzowina jest ostra i słona, ale z umiarem. Właśnie do piwa. W zimnej i ciepłej formie jest równie dobra!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 63 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
270 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 11 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

1. Wymieszaj majonez i musztardę w jeden sos i namocz w nim cały kawałek umytej wieprzowiny przez noc.
2. Następnego dnia posiekaj czosnek w wąskie paski, zetrzyj marchewki na drobnej tarce (jak w przypadku marchewki po koreańsku).
3. Wyjąć mięso i bez mycia natrzeć przyprawami: papryką, mieloną kolendrą, curry i solą.
4. Wykonaj głębokie nacięcia w mięsie po 2-3 cm, prawie przez i podgrzej je mieszanką startego czosnku i marchwi.
5. Tak przygotowane mięso szczelnie owinąć folią w 5-6 warstwach. Wnętrze folii przed owinięciem w nią mięsa posmaruj masłem.
6. Włóż wieprzowinę do piekarnika na 180-200 stopni na 3-3, 5 godziny. Pół godziny przed wyjęciem rozłóż folię i przynieś do skórki.
7. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy