skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozcieńczyć drożdże cukrem w ciepłym mleku. Pozostaw na 5-10 minut.
W misce rozpuść masło, wbij jajka, wlej zsiadłe mleko, wlej sól, wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę na wierzch, wlej pianę z drożdży na mąkę.
zagnieść ciasto. Umieść podejście w ciepłym miejscu.
przewiń przez maszynę do mięsa wszystkie składniki mięsa mielonego. Pokrój koperek. Wszystko wymieszać. Wstaw do lodówki, aby mięso mielone odpoczęło.
po godzinie zagnieść ciasto. Gdy nadejdzie drugi raz, posyp stół mąką i zacznij kroić ciasto.
rozwałkuj okrąg, połóż mięso mielone, połóż drugi okrąg ciasta na wierzchu i ściśnij w kółko.
zrób Prosiaczek i uszy z kawałków ciasta. Zostaw je na stole.
gdy ciasto jest gotowe (gdzieś za godzinę), posmaruj powierzchnię mieszanką jajka i masła, włóż uszy i Prosiaczek, posmaruj je również jajkiem i masłem. Oczy z oliwek. W Prosiaku użyj noża, aby wywiercić otwory do samego mięsa mielonego, aby para wydostała się podczas pieczenia. Zrób także małe otwory pod uszami.
włóż produkt do piekarnika na godzinę w temperaturze 200 stopni.
z podanej ilości ciasta dostałem 3 ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g