skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie smażyć na oleju do miękkości. Zetrzyj marchewki, połóż na cebuli, spasuj. Ostudzić, połączyć z mięsem, pieprzem, solą, przyprawą domową, dobrze wymieszać.
rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na 4 części.
połóż warstwę ciasta na dnie natłuszczonej formy. Na nim-warstwa nadzienia mięsnego. Ułóż pozostałe ciasto z nadzieniem warstwami, przykryj wierzch ciastem, zalej masą zmieszaną z kefirem, jajkiem, wodą z solą i sodą (zamiast wody mineralnej, której nie miałem) i olejem.
Piec Burek w 200 °C przez 25 minut. Gdy tylko Skórka na Burek zacznie ciemnieć, Przełącz piekarnik na dolne ogrzewanie i zmniejsz temperaturę do 130 stopni. W sumie Burek stał w piekarniku przez nieco ponad godzinę.
podawaj na gorąco, po pokrojeniu na porcje.
można zrobić sos. Wymieszałam śmietanę, majonez, czosnek wyciśnięty przez prasę czosnkową, drobno posiekany koperek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g