skład / składniki
gotowanie krok po kroku
robimy specjalną masę na gotowaną wieprzowinę: posiekaj czosnek w ulubiony sposób (lub przez prasę czosnkową lub po prostu zmiażdż nożem), również suchy liść laurowy. Wymieszaj wszystko z solą i czarnym pieprzem (możesz zmielić ziele angielskie).
mięso należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Na jego powierzchni wykonujemy nacięcia, w których kładziemy czosnek pokrojony w płaskie plasterki. Wcześniej każde nacięcie należy natrzeć solą zmieszaną z czarnym pieprzem.
natrzyj cały kawałek przygotowaną wcześniej mieszanką czosnku z lavrushką, a następnie włóż mięso do naczyń, przykryj pokrywką i pozostaw na całą noc.
następnego dnia zawijamy mięso w folię i wkładamy do piekarnika na półtorej godziny w temperaturze 160-180 ° C.
wyjmujemy, schładzamy i przechowujemy w lodówce – wieprzowinę należy jeść na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g