Domowa wieprzowina z czosnkiem jest pyszna i prosta

Duhmaya gotowana po prostu przewyższy smak sklepu. Taka pyszna i soczysta wieprzowina (przepis znalazłem w Internecie trzy lata temu, używam go od tego czasu) stanie się ozdobą świątecznego stołu. Robimy to w domu na Nowy Rok, musimy tylko przygotować z wyprzedzeniem.
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 0 % 0 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

robimy specjalną masę na gotowaną wieprzowinę: posiekaj czosnek w ulubiony sposób (lub przez prasę czosnkową lub po prostu zmiażdż nożem), również suchy liść laurowy. Wymieszaj wszystko z solą i czarnym pieprzem (możesz zmielić ziele angielskie).

mięso należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Na jego powierzchni wykonujemy nacięcia, w których kładziemy czosnek pokrojony w płaskie plasterki. Wcześniej każde nacięcie należy natrzeć solą zmieszaną z czarnym pieprzem.

natrzyj cały kawałek przygotowaną wcześniej mieszanką czosnku z lavrushką, a następnie włóż mięso do naczyń, przykryj pokrywką i pozostaw na całą noc.

następnego dnia zawijamy mięso w folię i wkładamy do piekarnika na półtorej godziny w temperaturze 160-180 ° C.

wyjmujemy, schładzamy i przechowujemy w lodówce – wieprzowinę należy jeść na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy