skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Przygotowanie sosu:
wymieszaj śmietanę, kefir, majonez, czosnek i przyprawy.
2. Drobno posiekaj pomidory i ogórki w sosie,jeśli lubisz cebulę (czasami dodaję kilka pikli, dla odmiany).
3. Wstępnie ugotowany filet z kurczaka pokroić w kostkę i smażyć na patelni na lekko złoty kolor.
4. Podczas smażenia kurczaka przygotuj pity: lekko zrumień każdy na patelni (na małym ogniu) z obu stron.
5.Rozłóż porcję mięsa i małą porcję sosu z warzywami bezpośrednio na gorącej pita. Delikatnie zwiń, pakując Na zewnątrz w mały kawałek folii. Folia jest bardzo wygodna, ponieważ utrzymuje temperaturę, a donar chłodzi się wolniej, a także dobrze zachowuje kształt zwiniętej pity.
wewnątrz już zapakowanego donara dodaj kolejną porcję sałatki z warzywami na wierzchu.
6. Więc zrób siedem sów 12 pitami. Wspomniany SOS wystarczy, a nawet trochę pozostanie, ale dodajemy więcej sosu, gdy pierwsza jego porcja osiądzie w donar.
7. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Placek przaśny - 263 kcal/100g
- Tortilla żytnia - 375 kcal/100g
- Tortilla - 263 kcal/100g