Donar po turecku

Shawarma po turecku z filetem z kurczaka i odpowiednim sosem! Ten przepis z najbardziej odpowiednim sosem. Jest dokładnie taki, jak się okazuje-smak, który zapamiętałem, osobiście, od końca lat 90. Donar po turecku to kolejna wersja shawarmy, którą wielu z nas uwielbia, ale często boi się kupić, nie mając pewności, że jest gotowana nienagannie wiernie iw sterylnych warunkach. Po ugotowaniu go w domu będziesz cieszyć się ulubionym daniem i będziesz wiedział dokładnie, gdzie i jak jest ugotowany. Tego rodzaju obawy naprawdę nie są daremne. Upewniliśmy się, że sos, który przyprawia zarówno shawarmę, jak i donary, ma bardzo krótki okres użytkowania, a nawet bardzo, bardzo szybko zakwasza się w lodówce. Co możemy powiedzieć o małych, dusznych straganach! Dlatego donar musi być świeży! Pamiętaj o tym!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 53 % 16 g
154 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

1. Przygotowanie sosu:
wymieszaj śmietanę, kefir, majonez, czosnek i przyprawy.
2. Drobno posiekaj pomidory i ogórki w sosie,jeśli lubisz cebulę (czasami dodaję kilka pikli, dla odmiany).
3. Wstępnie ugotowany filet z kurczaka pokroić w kostkę i smażyć na patelni na lekko złoty kolor.
4. Podczas smażenia kurczaka przygotuj pity: lekko zrumień każdy na patelni (na małym ogniu) z obu stron.
5.Rozłóż porcję mięsa i małą porcję sosu z warzywami bezpośrednio na gorącej pita. Delikatnie zwiń, pakując Na zewnątrz w mały kawałek folii. Folia jest bardzo wygodna, ponieważ utrzymuje temperaturę, a donar chłodzi się wolniej, a także dobrze zachowuje kształt zwiniętej pity.
wewnątrz już zapakowanego donara dodaj kolejną porcję sałatki z warzywami na wierzchu.
6. Więc zrób siedem sów 12 pitami. Wspomniany SOS wystarczy, a nawet trochę pozostanie, ale dodajemy więcej sosu, gdy pierwsza jego porcja osiądzie w donar.
7. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g

Podobne przepisy