placki truskawkowe na kefirze
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj wszystkie składniki, stopniowo mieszaj mąkę. Ciasto jest miękkie, lekko przylega do dłoni (ręce smarować ras. masło), podzielić na kawałki, zwinąć kulki i od razu zrobić placki (zaczynamy od pierwszego kawałka).
nadzienie może być dowolne, mam świeże truskawki. Nalałem trochę cukru na ciasto, położyłem jagody. Oddałam ciastka. Smażyć na oleju roślinnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g