skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Ugotuj wieprzowinę z solą i pieprzem.
[nie zapomnij, aby mięso było szczególnie miękkie, przed smażeniem należy je włożyć do mleka na kilka godzin. Wieprzowina jest zwykle gotowana na małym ogniu, ale jeśli nie użyjesz dalej bulionu, natychmiast zalej mięso wrzącą wodą i gotuj więcej na ogniu.]
2. Przygotuj ciasto naleśnikowe:
wymieszaj mleko, szklankę mąki, jajka (najpierw dodaj żółtka do ciasta, a ubite białka do gotowego ciasta przed pieczeniem), cukier i sól oraz, aby ciasto się nie przypaliło, kroplę oleju słonecznikowego.
3. Wlać ciasto do czajnika (ze średnią wąską wylewką) i na dobrze rozgrzaną patelnię, lekko nasmarowaną olejem, wlać ciasto na krzyż i okrąg wzdłuż krawędzi, tworząc w ten sposób naleśnik kratowy.
4. Usuń najszerszą łopatką, która jest w domu, aby się nie rozerwała.
5. Ugotowane mięso drobno pokroić w kostkę i wymieszać ze śmietaną.
6. Zawiń kwaśną śmietanę w liść lub ułożone razem 2 liście sałaty, a następnie w gorący naleśnik z patelni.
7. Zrób to samo ze wszystkimi innymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g