Badam Halwa (chałwa orzechowa)

Przygotuj chałwę orzechową w domu w ciągu kilku godzin dzięki temu przepisowi!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 85 % 55 g
292 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

"bez względu na to, ile mówisz "chałwa", nie będzie słodsza w ustach " i po co mówić, jeśli możesz to ugotować? Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania chałwy w sklepach i od dawna mamy wrażenie, że nie można przygotować takiego jedzenia w domu. Ale jest przepis kulinarny i nie będę się męczył powtarzaniem: gotujesz, gotujesz... Dlaczego nie przygotować, gdy wszystkie produkty są dość dostępne?
moczymy orzechy przez dwie godziny, a następnie obieramy je. Chociaż możesz kupić obrane. Dobrze zmiel je mlekiem. Po prostu nie wlewaj mleka od razu. Najpierw zmiel orzechy, a następnie dodaj mleko kroplami i kontynuuj mielenie. W Indiach robi się to w moździerzu. Wlać do patelni (lepiej umieścić patelnię na przegrodzie, aby zmniejszyć ciepło) i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do minimum. Kontynuując mieszanie szpatułką zamoczoną w oleju, dodaj cukier i poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj ghee i ponownie wymieszaj wszystko. I wreszcie, na koniec, włóż kardamon i szafran. I zdejmij z ognia. Aby nadać kształt, masę należy wlać do natłuszczonego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy