skład / składniki
metoda gotowania
"bez względu na to, ile mówisz "chałwa", nie będzie słodsza w ustach " i po co mówić, jeśli możesz to ugotować? Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania chałwy w sklepach i od dawna mamy wrażenie, że nie można przygotować takiego jedzenia w domu. Ale jest przepis kulinarny i nie będę się męczył powtarzaniem: gotujesz, gotujesz... Dlaczego nie przygotować, gdy wszystkie produkty są dość dostępne?
moczymy orzechy przez dwie godziny, a następnie obieramy je. Chociaż możesz kupić obrane. Dobrze zmiel je mlekiem. Po prostu nie wlewaj mleka od razu. Najpierw zmiel orzechy, a następnie dodaj mleko kroplami i kontynuuj mielenie. W Indiach robi się to w moździerzu. Wlać do patelni (lepiej umieścić patelnię na przegrodzie, aby zmniejszyć ciepło) i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do minimum. Kontynuując mieszanie szpatułką zamoczoną w oleju, dodaj cukier i poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj ghee i ponownie wymieszaj wszystko. I wreszcie, na koniec, włóż kardamon i szafran. I zdejmij z ognia. Aby nadać kształt, masę należy wlać do natłuszczonego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g