pita z jagnięciną, sałatką grecką i sosem tzatziki

pożywne, aromatyczne i niesamowicie apetyczne danie!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 53 % 19 g
178 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

pita z jagnięciną, sałatką grecką i sosem tzatziki to bardzo popularne jedzenie w Grecji. Chociaż nazwa tego przepisu kulinarnego wydaje się niezrozumiała, w rzeczywistości wszystko jest bardzo proste. Pita to tylko płaski biały przaśny placek, zwykliśmy nazywać taki chleb słowem "pita", może to nie to samo, ale bardzo podobne.
więc najpierw przygotuj tajemniczy sos tzatziki. Weź pół ogórka, drobno posiekaj i włóż do blendera, dodaj jogurt, sok z cytryny, czosnek, kilka liści mięty, szept soli i pieprzu. Ubijać. To cała tajemnica, chociaż nazwa jest niezwykła. Włóż sos do lodówki.
teraz zajmijmy się warzywami. Posiekaj miętę, pokrój pomidory na plasterki, pozostałą połowę ogórka, liście sałaty, oliwki. Wszystko to jest mielone w znajomy sposób i myślę, że wszyscy wiedzą, jak to się robi. Umieść warzywa w misce i dodaj sok z cytryny i 2 łyżki oleju.
teraz jagnięcina. Pokrój na kawałki, sól i pieprz. Następnie włóż mięso na patelnię i wlej olej. Patelnię wkładamy do piekarnika, gdzie trzeba ją upiec. Wybierz temperaturę w piekarniku do pieczenia mięsa. Po upieczeniu jagnięciny pokrój ją na cienkie kawałki.
teraz bierzemy nasze pity, będą służyć zarówno jako jedzenie, jak i naczynia do sałatek. Najpierw należy je podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, a następnie pięknie wypełnić je sałatką i mięsem. Sos do tej sałatki podawany jest osobno.
pita z jagnięciną, sałatką grecką i sosem tzatziki-gotowa. Oto taki nieskomplikowany przepis kulinarny, spróbuj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g

Podobne przepisy