gulasz z wołowiną i papryką

bardzo smaczne i soczyste danie na pewno ci się spodoba! Gulasz to danie z klasycznej kuchni węgierskiej, gdzie jest spożywany jako pierwsze danie. W krajach byłego WNP jedzenie to było uważane za drugie danie i podawane z przystawką.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 23 % 5 g
108 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować klasyczny węgierski gulasz, pokrój wołowinę w kostkę lub plasterki. Rozmiary tego przepisu kulinarnego mogą być różne od bardzo małych do dość dużych kawałków. Jedyne, co zależy od wielkości mięsa, to czas gotowania tego dania. Cebulę kroimy bardzo drobno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. W razie potrzeby marchewki pokrojone w paski lub kostki można dusić razem z cebulą. Aby sos był grubszy, przed dodaniem mięsa do smażonej cebuli należy włożyć mąkę. Do opiekania dodaje się również czerwoną paprykę - niestety jej nie miałam, więc na zdjęciu nie ma(

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej do maksimum i dodaj pokrojone mięso. Smażyć z ciągłym mieszaniem przez jedną, dwie minuty. Zmniejsz ogień do minimum. Wlej szklankę wrzącej wody. Dusić pod przykryciem przez około 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli pokroiłeś wołowinę na duże kawałki, czas gotowania trwa do 1 godziny. Jeśli woda z gulaszu szybko odparuje, dodaj trochę wody. Podawaj na gorąco z chlebem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy