skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować klasyczny węgierski gulasz, pokrój wołowinę w kostkę lub plasterki. Rozmiary tego przepisu kulinarnego mogą być różne od bardzo małych do dość dużych kawałków. Jedyne, co zależy od wielkości mięsa, to czas gotowania tego dania. Cebulę kroimy bardzo drobno.
Krok 2:
Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. W razie potrzeby marchewki pokrojone w paski lub kostki można dusić razem z cebulą. Aby sos był grubszy, przed dodaniem mięsa do smażonej cebuli należy włożyć mąkę. Do opiekania dodaje się również czerwoną paprykę - niestety jej nie miałam, więc na zdjęciu nie ma(
Krok 3:
Podgrzej do maksimum i dodaj pokrojone mięso. Smażyć z ciągłym mieszaniem przez jedną, dwie minuty. Zmniejsz ogień do minimum. Wlej szklankę wrzącej wody. Dusić pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Krok 4:
Jeśli pokroiłeś wołowinę na duże kawałki, czas gotowania trwa do 1 godziny. Jeśli woda z gulaszu szybko odparuje, dodaj trochę wody. Podawaj na gorąco z chlebem.
Krok 5:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g