skład / składniki
metoda gotowania
pomimo faktu, że kuchnia Bułgarska łączy prawie wszystkie kuchnie bałkańskie, Jedzenie tej kuchni może w niektórych przypadkach odnosić się do kuchni Wschodu. Na przykład przepis, który zaproponowałem poniżej, ma takie orientalne nuty, jak użycie cielęciny w naczyniu i forma jej krojenia, a także tradycyjne zastosowanie ziół i przypraw.
świeżą cielęcinę kroimy w kostkę i solimy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć mięso. Dodaj cebulę pokrojoną w pierścienie. Gdy cebula zmięknie, wlej posiekane pomidory, liść laurowy i posiekany koperek. Wymieszaj i zalej 1/2 szklanki wody, gotuj na małym ogniu, zanim cielęcina stanie się miękka. Następnie wprowadzamy mąkę rozcieńczoną czerwonym winem. Po dokładnym wymieszaniu przenieś na patelnię i włóż do piekarnika. Po ułożeniu na talerzu przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Tas-kebab jest ugotowany.
gotowe danie doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g