skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, a następnie smaż je na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek przez 10 minut. Ziemniaki są stale mieszane i doprowadzane do połowy. Obierz czerwoną i zieloną paprykę z nasion i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Na patelnię z ziemniakami dodaj kawałki słodkiej papryki, drobno posiekany czosnek, nie zapominając o soli i pieprzu.
Krok 4:
Po 5 minutach kładziemy drobno posiekane pomidory i mrożoną kukurydzę.
Krok 5:
W osobnym pojemniku ubij jaja kurze z posiekanymi ziołami i solą.
Krok 6:
Gdy ziemniaki będą miękkie, wlej ubite jajka na patelnię i nie mieszaj niczego innego. Czekamy, aż tortilla zostanie usmażona od dołu na małym ogniu, a następnie za pomocą talerza odwróć ją na drugą stronę na 2 minuty. Możesz umieścić patelnię w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na kilka minut.
Krok 7:
Hiszpańska tortilla jest gotowa, podawaj na gorąco lub na zimno, krojąc na porcje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g