Boodog

niezwykłe danie na świąteczne uroczystości!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
prawdopodobnie od razu masz pytanie, co to jest boodok. To tradycyjne Mongolskie jedzenie. Zwykle jest przygotowywany z zdobyczy, które przynosili mężczyźni, mam na myśli dzikie świnie,kozy lub tarabagana. Biorą tusze, skóra jest dobrze oczyszczona. Lub skubać, wcześniej parząc wrzącą wodą. Cóż, teraz złapali tylko ogień. Nie ma znaczenia, jakie metody, najważniejsze jest to, że skóra jest czysta. Następnie wyjmują wszystkie wnętrzności, nie są już potrzebne i chwytają trochę mięsa i kości. W dużej misce dodaje się do nich dużo cebuli i różnych ziół. A także umieszczają tam, że nie uwierzysz, gorące kamienie lub kamyki.Wszystko jest zszyte. Następnie biorą tę zwłoki i smażą je nad ogniem ze wszystkich stron. Kiedy skorupa jest już zarumieniona z boku brzucha, zrób mały otwór. Przez to do środka wlewa się kubek wody. Mięso powinno wisieć w ogniu przez kolejne pół godziny. Wszystko, boodog jest gotowy. Bulion wlewa się do filiżanek, kroi się tusze, wyjmuje kamienie i kroi mięso na kawałki. Ten posiłek jest zwykle popijany gorącą herbatą ziołową. Jeśli jest zrobiony z tarabaganu, to zimną wodą z kluczem. Prawdopodobnie zrozumiałeś, że takie danie jest przygotowywane tylko w naturze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy