Perkelt z kurczaka
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
biorę udka z kurczaka, z których usuwam skórę i wyjmuję kości. Mięso kroję na małe kawałki po 2-3 cm, drobno siekam cebulę. W grubościennym rondlu lub głębokiej patelni topię masło. Smaż w nim cebulę na złoty odcień. Następnie zmniejszam ogień i dodaję do cebuli kminek i paprykę lekko zmiażdżone w moździerzu. Wszystko dobrze mieszam. Rozprowadzam kurczaka na patelni, sól i wszystko ponownie mieszam. Następnie przykrywam patelnię pokrywką i tuszuję zawartość przez około pół godziny. Jeśli naturalny sok wyparuje, możesz dodać trochę wody. Obieram pieprz z nasion. Z pomidora usuwam skórkę i wyjmuję nasiona. Następnie kroję warzywa w kostkę i dodaję je do garnka. Wszystko mieszam i tuszę przez kolejne 10 minut. Perkelt należy podawać z gotowanymi ziemniakami lub tradycyjnymi węgierskimi dodatkami. I oczywiście nie zapomnij odkorkować butelki węgierskiego wina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g