Perkelt z kurczaka

gulasz z kurczaka z papryką i warzywami-pikantny, smaczny i zdrowy! Perkelt to tradycyjne danie kuchni węgierskiej na podobieństwo gulaszu, które łączy w sobie różne rodzaje mięsa. Perkelt jest przygotowywany prawie jak papryka, ale są też pewne cechy. Tak to robię.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

biorę udka z kurczaka, z których usuwam skórę i wyjmuję kości. Mięso kroję na małe kawałki po 2-3 cm, drobno siekam cebulę. W grubościennym rondlu lub głębokiej patelni topię masło. Smaż w nim cebulę na złoty odcień. Następnie zmniejszam ogień i dodaję do cebuli kminek i paprykę lekko zmiażdżone w moździerzu. Wszystko dobrze mieszam. Rozprowadzam kurczaka na patelni, sól i wszystko ponownie mieszam. Następnie przykrywam patelnię pokrywką i tuszuję zawartość przez około pół godziny. Jeśli naturalny sok wyparuje, możesz dodać trochę wody. Obieram pieprz z nasion. Z pomidora usuwam skórkę i wyjmuję nasiona. Następnie kroję warzywa w kostkę i dodaję je do garnka. Wszystko mieszam i tuszę przez kolejne 10 minut. Perkelt należy podawać z gotowanymi ziemniakami lub tradycyjnymi węgierskimi dodatkami. I oczywiście nie zapomnij odkorkować butelki węgierskiego wina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy