skład / składniki
metoda gotowania
jeśli interesuje Cię niezwykłe i egzotyczne jedzenie, to mój przepis kulinarny jest dla ciebie. Spróbuj zrobić wietnamską sałatkę z krewetkami z papryki i marchwi, a nie pożałujesz.
najpierw pokrój szalotkę i zwiń ją w mąkę. Strząśnij nadmiar mąki. Wlej olej na patelnię i podgrzej. Dodaj szalotki na patelnię i smaż przez trzy minuty, aby były rumiane i złote. Następnie wyjmij cebulę z patelni łyżką cedzakową i przenieś ją na papierową serwetkę, aby usunąć nadmiar oleju. Pozostaw cebulę do ostygnięcia.
umieść krewetki w misce i polej sosem tajskim, aby je marynować. Po 15 minutach dodaj sos, wysusz je i wlej olej.
następnie lekko usmaż krewetki na patelni. Wystarczy kilka minut. Powinny przybrać różowawy kolor. Po upieczeniu krewetek przenieś je do salaterki.
pokrój marchewkę, obraną paprykę, ogórki, czerwoną cebulę, miętę, chili, kolendrę i wymieszaj wszystko z krewetkami. Następnie dodaj szalotki. Teraz danie można podawać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g