naleśniki Piwne po angielsku

dzięki temu przepisowi naleśniki zawsze będą idealnie cienkie. Angielskie naleśniki piwne są naturalnie gotowane na piwie. Okazuje się pachnące i bardzo miękkie. Każdy rodzaj piwa nadaje się do tego przepisu kulinarnego, od którego z kolei zależy smak naleśników. Podawaj na gorąco!
Maria BeckAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 73 % 24 g
167 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty zgodnie z listą: wszystkie są dość proste i na pewno znajdziesz je w lodówce każdej gospodyni domowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie ciasta naleśnikowego. Wlej piwo do głębokiej miski, dodaj trochę cukru i soli. Ubij jajka mikserem lub miotłą i wymieszaj z piwem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę przez sito i stopniowo dodawaj do naszej masy piwnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie ubij wszystko miotłą lub mikserem i zagniataj płynne ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak smażyć naleśniki, aby się nie przykleiły: w tym celu kładziemy żeliwną lub specjalną patelnię naleśnikową na kuchence i kalcynujemy ją na dużym ogniu. Nasmaruj patelnię masłem lub olejem roślinnym. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i pieczemy naleśniki pojedynczo, wylewając ciasto cienką warstwą chochlą i rozprowadzając je na dnie patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz cienkie naleśniki, smaż każdą stronę ciasta przez półtorej dwie minuty, aż naleśniki nabiorą złotego koloru. W przybliżeniu uzyskuje się 4 porcje, a przygotowanie naleśników zajmuje około 40 minut. Smacznego

jeśli lubisz naleśniki, zwróć uwagę na ten przepis. Jest interesujący, ponieważ w ogóle nie ma mleka, a to na jego podstawie zwykle przygotowuje się znane nam ciasto naleśnikowe. Zamiast mleka tym razem używamy piwa. Z nim naleśniki wyjdą nie mniej smaczne. Reszta jest jak zawsze. Jeśli dodasz bezpośrednio do ciasta roztopione masło lub olej roślinny, nie będziesz musiał smarować patelni za każdym razem, wystarczy to zrobić przed upieczeniem pierwszego naleśnika. W gotowe naleśniki można owinąć odpowiednie nadzienie lub po prostu zjeść je ze śmietaną. Pieczenie na piwie zawsze okazuje się wyjątkowo smaczne, naleśniki według tego przepisu nie są wyjątkiem. Gotuj i traktuj krewnych, zapraszaj przyjaciół do stołu, ponieważ wspólny posiłek jest zawsze przyjemniejszy i przyjemniejszy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy