skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis kulinarny w języku jego ojczyzny nazywa się "Cytrynowy kurczak", ale myślę, że nie pomylimy się, jeśli nazwiemy to jedzenie po prostu - piersi z kurczaka z cytryną. Najpierw ugotuj kurczaka. W dużej misce napełnij piersi z kurczaka pokrojone w duże plastry mieszanką sherry i sosu sojowego, wlej pół łyżeczki soli i odstaw na piętnaście minut. W innej misce ubij jajka, wbij do nich skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
na dużej patelni rozgrzej olej roślinny do temperatury 350 stopni (Fahrenheita). Zanurz plastry piersi z kurczaka w cieście i smaż na złoty kolor.
w osobnej misce robimy mieszankę cukru z jednej łyżki skrobi, bulionu i soku z cytryny. Dodaj jedną łyżeczkę soli. Pokrój cytrynę w cienkie pierścienie, wlej dwie łyżki na patelnię. łyżki oleju roślinnego, podgrzej go i smaż cytrynę przez 30 sekund.Następnie powoli wprowadzamy dwie łyżki. łyżki skrobi do zimnego bulionu z kurczaka, dokładnie wymieszaj i powoli wlej na patelnię z cytryną. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
napełnij pierś kurczaka sosem cytrynowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g