pieczeń po azerbejdżańsku

urozmaic swoją kuchnię azerbejdżańskim tostem! Rodzina będzie szczęśliwa!
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 29 % 8 g
150 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

spróbowałem tego dania kuchni azerbejdżańskiej, odwiedzając moich dobrych przyjaciół. W tej Azerskiej rodzinie narodowe tradycje gotowania są starannie zachowane. Pani domu z radością podzieliła się ze mną kulinarnym przepisem na pieczenie po azerbejdżańsku.

miąższ jagnięcy należy pokroić na kawałki. Jedna porcja to 3-4 kawałki mięsa. Opłucz nerki jagnięce, obierz z folii i pokrój na pół. Nerki i kawałki mięsa posolić, pieprzyć i smażyć na oleju. Cebulę należy pokroić w pierścienie, spasować i wymieszać z mięsem. Zagnieść strome ciasto przaśne na wodzie, posolić. Następnie rozwałkuj ciasto na małe i bardzo cienkie tortille. Upiecz je na patelni bez oleju. Następnie gotowe ciasta należy zwinąć w formie torby, umieścić tam gotowe tosty i związać wszystko zieloną cebulą.

jako dodatek do tego dania możesz usmażyć plasterki pomidorów i udekorować ziołami. Pieczenie w języku azerbejdżańskim może stać się ozdobą każdej świątecznej uczty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Nerki jagnięce - 77   kcal/100g

Podobne przepisy