skład / składniki
metoda gotowania
spróbowałem tego dania kuchni azerbejdżańskiej, odwiedzając moich dobrych przyjaciół. W tej Azerskiej rodzinie narodowe tradycje gotowania są starannie zachowane. Pani domu z radością podzieliła się ze mną kulinarnym przepisem na pieczenie po azerbejdżańsku.
miąższ jagnięcy należy pokroić na kawałki. Jedna porcja to 3-4 kawałki mięsa. Opłucz nerki jagnięce, obierz z folii i pokrój na pół. Nerki i kawałki mięsa posolić, pieprzyć i smażyć na oleju. Cebulę należy pokroić w pierścienie, spasować i wymieszać z mięsem. Zagnieść strome ciasto przaśne na wodzie, posolić. Następnie rozwałkuj ciasto na małe i bardzo cienkie tortille. Upiecz je na patelni bez oleju. Następnie gotowe ciasta należy zwinąć w formie torby, umieścić tam gotowe tosty i związać wszystko zieloną cebulą.
jako dodatek do tego dania możesz usmażyć plasterki pomidorów i udekorować ziołami. Pieczenie w języku azerbejdżańskim może stać się ozdobą każdej świątecznej uczty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Nerki jagnięce - 77 kcal/100g