prawdziwy szaszłyk jagnięcy na węglu drzewnym

Jest wiele przepisów na kebaby, a ja mam je prawdziwe! Skosztuj go! Bez grilla nie ma świątecznego stołu na Wschodzie. Prawdziwy kebab to najsmaczniejsze jedzenie na świecie. Przynajmniej tak uważam. Zgodnie z tym kulinarnym przepisem przygotowano kebaby na pastwiskach. I przygotujemy go w kraju, a nawet na balkonie-w grillu lub na ognisku. Zwróć uwagę, że klasyczny przepis na kebab jest zrobiony z jagnięciny. Co więcej, sześć kawałków mięsa jest nawleczonych na szaszłyki, ponieważ słowo "szaszłyk" po turecku oznacza "sześć kawałków".
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 12 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 40 min

jagnięcinę (polędwicę lub część szynki) kroimy w paski o długości około 10-12 centymetrów, szerokości 3-4 centymetrów i grubości 2 cm. Mięso kładziemy w emaliowanych naczyniach, a jeszcze lepiej-w ceramicznej polewie. Posyp solą i przyprawami (pieprz, kolendra). Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie zalej wszystko octem jabłkowym lub winogronowym. Wysyłamy to wszystko do marynowania w chłodne miejsce na dwie godziny.

Grill na węglu drzewnym smażymy na tlących się twardych drzewach. Kładziemy każdy kawałek marynowanego mięsa na shapmpur. Najpierw smaż z jednej strony, a następnie z drugiej, aż powstanie złoty kolor.
gdy prawdziwy kebab jest gotowy, wyjmij go ze szaszłyków i pokrój na małe kawałki w talerze. Podawaj klasyczny kebab ze świeżą sałatką pomidorową lub po prostu z cienkimi krążkami cebuli posypanymi mielonym czarnym pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy