skład / składniki
metoda gotowania
jagnięcinę (polędwicę lub część szynki) kroimy w paski o długości około 10-12 centymetrów, szerokości 3-4 centymetrów i grubości 2 cm. Mięso kładziemy w emaliowanych naczyniach, a jeszcze lepiej-w ceramicznej polewie. Posyp solą i przyprawami (pieprz, kolendra). Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie zalej wszystko octem jabłkowym lub winogronowym. Wysyłamy to wszystko do marynowania w chłodne miejsce na dwie godziny.
Grill na węglu drzewnym smażymy na tlących się twardych drzewach. Kładziemy każdy kawałek marynowanego mięsa na shapmpur. Najpierw smaż z jednej strony, a następnie z drugiej, aż powstanie złoty kolor.
gdy prawdziwy kebab jest gotowy, wyjmij go ze szaszłyków i pokrój na małe kawałki w talerze. Podawaj klasyczny kebab ze świeżą sałatką pomidorową lub po prostu z cienkimi krążkami cebuli posypanymi mielonym czarnym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g