skład / składniki
metoda gotowania
w Estonii próbowaliśmy tej kiełbasy na weselu. Nazywa się to "estońską kiełbasą ślubną", ale w domu robimy to dość często. Przepis kulinarny na tę kiełbasę dała mi mama panny młodej z tego ślubu.
najpierw musisz ugotować omlet. Rozbijamy jajka i wlewamy do nich mleko. Posyp wszystko na wierzchu jedną szczyptą soli, zmielonym czarnym pieprzem. Ubij mikserem lub w robocie kuchennym. Kładziemy patelnię na ogniu. Kładziemy na nim masło. Myjemy, obieramy i kroimy cebulę. Możesz użyć zarówno cebuli, jak i zieleni. Kładziemy go na patelni, smażymy i napełniamy masą omletową. Smażyć do miękkości.
bierzemy mięso wołowe. Dobrze go bijemy, aby uzyskać szeroką warstwę, podobną do standardowej kartki papieru. Bierzemy omlet z cebulą i szynką. Kładziemy je na mięsie. Owijamy mięso i mocno zawiązujemy nitką. Powinieneś dostać kij kiełbasy. Bierzemy go i smażymy, aż mięso będzie gotowe na tłuszczu wieprzowym. Gotową estońską kiełbasę weselną schładzamy, usuwamy nić i kroimy jak zwykłą kiełbasę. Takie jedzenie dobrze nadaje się do wszelkich dodatków, a także do kanapek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g