estońska kiełbasa ślubna

Zaskocz gości pyszną domową kiełbasą!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

w Estonii próbowaliśmy tej kiełbasy na weselu. Nazywa się to "estońską kiełbasą ślubną", ale w domu robimy to dość często. Przepis kulinarny na tę kiełbasę dała mi mama panny młodej z tego ślubu.
najpierw musisz ugotować omlet. Rozbijamy jajka i wlewamy do nich mleko. Posyp wszystko na wierzchu jedną szczyptą soli, zmielonym czarnym pieprzem. Ubij mikserem lub w robocie kuchennym. Kładziemy patelnię na ogniu. Kładziemy na nim masło. Myjemy, obieramy i kroimy cebulę. Możesz użyć zarówno cebuli, jak i zieleni. Kładziemy go na patelni, smażymy i napełniamy masą omletową. Smażyć do miękkości.
bierzemy mięso wołowe. Dobrze go bijemy, aby uzyskać szeroką warstwę, podobną do standardowej kartki papieru. Bierzemy omlet z cebulą i szynką. Kładziemy je na mięsie. Owijamy mięso i mocno zawiązujemy nitką. Powinieneś dostać kij kiełbasy. Bierzemy go i smażymy, aż mięso będzie gotowe na tłuszczu wieprzowym. Gotową estońską kiełbasę weselną schładzamy, usuwamy nić i kroimy jak zwykłą kiełbasę. Takie jedzenie dobrze nadaje się do wszelkich dodatków, a także do kanapek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy