Picalilly

świetna zimna przekąska warzywna, która stała się tradycyjna w Anglii!
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 87 % 13 g
76 kcal
IG: 38 / 54 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

Picalilly to świąteczny przepis na zimną przekąskę, który stał się tradycją w Anglii. Jedzenie zaskakuje zarówno smakiem, jak i gotowaniem. Dość łatwy przepis, przeczytałem go w książce kucharskiej kuchni angielskiej, można go wykorzystać jako dodatek. Taka przekąska jest przechowywana przez około sześć miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku. Dobrze nadaje się dla tych, którzy wolą wegetarianizm lub nie mają wystarczająco dużo czasu na codzienne gotowanie, a także dla tych, którzy podążają za swoją figurą.
jako warzywa bierzemy mieszankę, która składa się z różyczek brokułów i kalafiora, zielonej fasoli, chili, ogórków i szalotki. Możesz użyć dowolnych warzyw, umyć je i pokroić na średnie kawałki. Następnie wlej wodę z rozpuszczoną w niej solą i pozostaw na noc. Solankę należy odcedzić, a warzywa wysuszyć.
na patelni usmażyć kminek, kurkumę, musztardę w proszku i ziarna gorczycy. Następnie dodaj tam posiekaną gałkę muszkatołową i mąkę. Wlej ocet, dodaj posiekany czosnek i imbir, wlej cukier. Mieszamy, doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy warzywa do patelni. Pokrój mango w kostkę, posiekaj jabłko na tarce i wlej na patelnię. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut. Gotową pikalilli szczelnie wkładamy do słoików i zamykamy szczelną pokrywką.
Picalilly dobrze jest podawać jako dodatek do dań mięsnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy