skład / składniki
metoda gotowania
Picalilly to świąteczny przepis na zimną przekąskę, który stał się tradycją w Anglii. Jedzenie zaskakuje zarówno smakiem, jak i gotowaniem. Dość łatwy przepis, przeczytałem go w książce kucharskiej kuchni angielskiej, można go wykorzystać jako dodatek. Taka przekąska jest przechowywana przez około sześć miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku. Dobrze nadaje się dla tych, którzy wolą wegetarianizm lub nie mają wystarczająco dużo czasu na codzienne gotowanie, a także dla tych, którzy podążają za swoją figurą.
jako warzywa bierzemy mieszankę, która składa się z różyczek brokułów i kalafiora, zielonej fasoli, chili, ogórków i szalotki. Możesz użyć dowolnych warzyw, umyć je i pokroić na średnie kawałki. Następnie wlej wodę z rozpuszczoną w niej solą i pozostaw na noc. Solankę należy odcedzić, a warzywa wysuszyć.
na patelni usmażyć kminek, kurkumę, musztardę w proszku i ziarna gorczycy. Następnie dodaj tam posiekaną gałkę muszkatołową i mąkę. Wlej ocet, dodaj posiekany czosnek i imbir, wlej cukier. Mieszamy, doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy warzywa do patelni. Pokrój mango w kostkę, posiekaj jabłko na tarce i wlej na patelnię. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut. Gotową pikalilli szczelnie wkładamy do słoików i zamykamy szczelną pokrywką.
Picalilly dobrze jest podawać jako dodatek do dań mięsnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g