jajecznica z dzikim ryżem i grzybami

oryginalny przepis z prostych potraw!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 37 % 7 g
99 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min
wspaniałe jajecznica z dzikim ryżem i grzybami trzech rodzajów jest idealna zarówno na późne niedzielne śniadanie, jak i na lekką kolację. Nie martw się, jeśli masz tylko jeden rodzaj grzybów, który uzupełni to bogaty w aromaty i kombinacje smakowe parmezan i szynka.
najpierw ugotuj ryż: weź ciężki rondel, wlej wodę, sól i dodaj ryż, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ryż, aż stanie się miękki i kruchy, 40-50 minut.
teraz przejdźmy do jajecznicy, po zagotowaniu ryżu, po 30 minutach mieszamy jajka z białkami i pietruszką, solą, pieprzem i nie zapominamy o gałce muszkatołowej, która doda smaku specjalnych nut.
włącz piekarnik, aby się rozgrzał.
rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, sól, pieprz i smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka, ale nie pozwól jej się przypalić, około 3 min. dopiero teraz dodaj rozmaryn i grzyby, smaż wszystko, mieszając, aż cała ciecz utworzona z grzybów wyparuje, 8 min. Wlej ryż z grzybami z ubitą mieszanką jajeczną i podpal, trzymaj przez 5 minut, aby jajka się chwyciły. Następnie wyłącz ogień, posyp na wpół ugotowaną jajecznicę parmezanem i posiekaną szynką. Wkładamy patelnię do piekarnika i doprowadzamy do gotowości. Jeśli nie masz patelni z wyjmowanym uchwytem, możesz kontynuować gotowanie na ogniu, przykrywając pokrywką. Różnica polega na tym, że w piekarniku nasza jajecznica się zrumieni, ale pod pokrywką nie.

Wskazówka: ryż można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni. Następnie gotowanie jajecznicy z ryżem i grzybami zajmie niewiele czasu.

zawiera: 210 kalorii; tłuszcz-9GR; cholesterol-190 mg; białko - 17 Gr ; Włókno – 2 gr; sód - 681 mg; Potas - 424 mg.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy