jajecznica z dzikim ryżem i grzybami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wspaniałe jajecznica z dzikim ryżem i grzybami trzech rodzajów jest idealna zarówno na późne niedzielne śniadanie, jak i na lekką kolację. Nie martw się, jeśli masz tylko jeden rodzaj grzybów, który uzupełni to bogaty w aromaty i kombinacje smakowe parmezan i szynka.
najpierw ugotuj ryż: weź ciężki rondel, wlej wodę, sól i dodaj ryż, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ryż, aż stanie się miękki i kruchy, 40-50 minut.
teraz przejdźmy do jajecznicy, po zagotowaniu ryżu, po 30 minutach mieszamy jajka z białkami i pietruszką, solą, pieprzem i nie zapominamy o gałce muszkatołowej, która doda smaku specjalnych nut.
włącz piekarnik, aby się rozgrzał.
rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, sól, pieprz i smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka, ale nie pozwól jej się przypalić, około 3 min. dopiero teraz dodaj rozmaryn i grzyby, smaż wszystko, mieszając, aż cała ciecz utworzona z grzybów wyparuje, 8 min. Wlej ryż z grzybami z ubitą mieszanką jajeczną i podpal, trzymaj przez 5 minut, aby jajka się chwyciły. Następnie wyłącz ogień, posyp na wpół ugotowaną jajecznicę parmezanem i posiekaną szynką. Wkładamy patelnię do piekarnika i doprowadzamy do gotowości. Jeśli nie masz patelni z wyjmowanym uchwytem, możesz kontynuować gotowanie na ogniu, przykrywając pokrywką. Różnica polega na tym, że w piekarniku nasza jajecznica się zrumieni, ale pod pokrywką nie.
Wskazówka: ryż można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni. Następnie gotowanie jajecznicy z ryżem i grzybami zajmie niewiele czasu.
zawiera: 210 kalorii; tłuszcz-9GR; cholesterol-190 mg; białko - 17 Gr ; Włókno – 2 gr; sód - 681 mg; Potas - 424 mg.
najpierw ugotuj ryż: weź ciężki rondel, wlej wodę, sól i dodaj ryż, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ryż, aż stanie się miękki i kruchy, 40-50 minut.
teraz przejdźmy do jajecznicy, po zagotowaniu ryżu, po 30 minutach mieszamy jajka z białkami i pietruszką, solą, pieprzem i nie zapominamy o gałce muszkatołowej, która doda smaku specjalnych nut.
włącz piekarnik, aby się rozgrzał.
rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, sól, pieprz i smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka, ale nie pozwól jej się przypalić, około 3 min. dopiero teraz dodaj rozmaryn i grzyby, smaż wszystko, mieszając, aż cała ciecz utworzona z grzybów wyparuje, 8 min. Wlej ryż z grzybami z ubitą mieszanką jajeczną i podpal, trzymaj przez 5 minut, aby jajka się chwyciły. Następnie wyłącz ogień, posyp na wpół ugotowaną jajecznicę parmezanem i posiekaną szynką. Wkładamy patelnię do piekarnika i doprowadzamy do gotowości. Jeśli nie masz patelni z wyjmowanym uchwytem, możesz kontynuować gotowanie na ogniu, przykrywając pokrywką. Różnica polega na tym, że w piekarniku nasza jajecznica się zrumieni, ale pod pokrywką nie.
Wskazówka: ryż można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż trzy dni. Następnie gotowanie jajecznicy z ryżem i grzybami zajmie niewiele czasu.
zawiera: 210 kalorii; tłuszcz-9GR; cholesterol-190 mg; białko - 17 Gr ; Włókno – 2 gr; sód - 681 mg; Potas - 424 mg.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g