domowe klopsiki w soku pomidorowym

apetyczny, prosty i bardzo szybki! Domowi się spodoba! Zazwyczaj klopsiki są wykonane z ryżu. Ale ja na przykład wolę bez niego. To, co podoba mi się w tym kulinarnym przepisie, to fakt, że można je zrobić dużo i włożyć do zamrażarki i używać przez cały tydzień do ziemniaków lub innych dodatków. Po prostu przygotuj sos, a to jest bardzo szybkie, a jedzenie jest gotowe.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 26 % 6 g
140 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

zacznę od sosu. Do tego czasu podsmażam cebulę. aż zmięknie, dodaj czosnek, sól i mąkę, wlej sok pomidorowy i trzymaj na małym ogniu przez pięć minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje. Jeśli nie ma soku. następnie możesz użyć zwykłej pasty pomidorowej.
nadszedł czas, aby ugotować mięso mielone. Biorę mięso wieprzowe, przepuszczam przez maszynę do mięsa, sól, pieprz,dodaję jajko i bułkę tartą i szałwię i robię małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jak zauważyłeś, nie rzucam tu cebuli. Następnie należy je smażyć na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Wszystko gotowe. Pozostaje przenieść nasze klopsiki do naczyń. gdzie je dusisz, zalej sosem i włóż do piekarnika na pół godziny.
ten sam przepis można przygotować z dowolnego mięsa, nawet kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy