skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zacznę od sosu. Do tego czasu podsmażam cebulę. aż zmięknie, dodaj czosnek, sól i mąkę, wlej sok pomidorowy i trzymaj na małym ogniu przez pięć minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje. Jeśli nie ma soku. następnie możesz użyć zwykłej pasty pomidorowej.
nadszedł czas, aby ugotować mięso mielone. Biorę mięso wieprzowe, przepuszczam przez maszynę do mięsa, sól, pieprz,dodaję jajko i bułkę tartą i szałwię i robię małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jak zauważyłeś, nie rzucam tu cebuli. Następnie należy je smażyć na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Wszystko gotowe. Pozostaje przenieść nasze klopsiki do naczyń. gdzie je dusisz, zalej sosem i włóż do piekarnika na pół godziny.
ten sam przepis można przygotować z dowolnego mięsa, nawet kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g