Mitlof z wieprzowiną
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
nie tak dawno temu ogarnęło mnie dzikie lenistwo. Nie, na pewno nie leżałem na piecu jak Emelya, ale przestałem zachwycać bliskich kulinarnymi arcydziełami. Moi współlokatorzy byli szczególnie zdenerwowani, ponieważ już przyzwyczaili się do roli głównych degustatorów. Minął tydzień, niezadowolony szmer przetoczył się po domu, ale z entuzjazmem oddałem się lenistwu, na łóżku, w uścisku z laptopem. Myślę, że nie trzeba wyjaśniać, jak uzależnia Internet. Pół godziny tutaj, pół godziny tam, pół godziny w sieci społecznościowej, a następnie zadzwoń na Skype do wszystkich krewnych ... wieczór płynnie płynął w noc, a na kuchennym stole czekał kawałek mięsa.
ostatnia w kolejce była moja ciotka ze Stanów, a ich czas zbliżał się do kolacji. Słowo po słowie, skarżyłem się jej na mój kulinarny kryzys.
- a teraz gotuję mitlof dla mojego męża. Krewna podzieliła się w odpowiedzi na moje narzekania.- I nie muszę długo majstrować, a pyszne jedzenie wychodzi!
na szczęście moja skromna znajomość języka angielskiego pozwoliła uchwycić związek między słowem meet a kawałkiem mięsa w kuchni.
- a co to za przepis kulinarny?- Co? - zapytałam ją.
to Bochenek mięsa, to proste, Zapisz.- Odpowiedziała moja wybawczyni.- I tak gotujemy zwykłe mięso mielone. Dodaj tam jajko sól, pieprz i trochę majonezu. Następnie warzywa, możesz dodać wszystko, co jest: marchewkę, kukurydzę, paprykę, cebulę. Smażyć wszystko, co jest w oleju i wymieszać z mięsem mielonym. Teraz połowę gotowej masy rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia. W środku kładziemy ugotowane jajka jeden po drugim, przykrywamy pozostałą połową mięsa mielonego i wkładamy do piekarnika(200 g). Wierzch można posmarować keczupem i posypać pieprzem, wtedy gotowy Bochenek będzie miał piękną skórkę. Gotuj przez około półtorej godziny.
- świetnie!- Więc sama się upiecze, a ja będę miała jeszcze dużo wolnego czasu.
po pośpiesznym pożegnaniu z ciotką poszedłem do kuchni, gotując wszystko według jej przepisu, ustaliłem czas i poszedłem dalej surfować po Internecie. Wiedziałbyś, jak bardzo byłem zaskoczony, gdy znalazłem w kuchni moich uroczych sąsiadów.
- taki pyszny zapach.- Mówili jednym głosem.- Po prostu nie mogliśmy zasnąć!
powiem jedno, smak tego prostego amerykańskiego Dania całkiem pasował do jego smaku.
ostatnia w kolejce była moja ciotka ze Stanów, a ich czas zbliżał się do kolacji. Słowo po słowie, skarżyłem się jej na mój kulinarny kryzys.
- a teraz gotuję mitlof dla mojego męża. Krewna podzieliła się w odpowiedzi na moje narzekania.- I nie muszę długo majstrować, a pyszne jedzenie wychodzi!
na szczęście moja skromna znajomość języka angielskiego pozwoliła uchwycić związek między słowem meet a kawałkiem mięsa w kuchni.
- a co to za przepis kulinarny?- Co? - zapytałam ją.
to Bochenek mięsa, to proste, Zapisz.- Odpowiedziała moja wybawczyni.- I tak gotujemy zwykłe mięso mielone. Dodaj tam jajko sól, pieprz i trochę majonezu. Następnie warzywa, możesz dodać wszystko, co jest: marchewkę, kukurydzę, paprykę, cebulę. Smażyć wszystko, co jest w oleju i wymieszać z mięsem mielonym. Teraz połowę gotowej masy rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia. W środku kładziemy ugotowane jajka jeden po drugim, przykrywamy pozostałą połową mięsa mielonego i wkładamy do piekarnika(200 g). Wierzch można posmarować keczupem i posypać pieprzem, wtedy gotowy Bochenek będzie miał piękną skórkę. Gotuj przez około półtorej godziny.
- świetnie!- Więc sama się upiecze, a ja będę miała jeszcze dużo wolnego czasu.
po pośpiesznym pożegnaniu z ciotką poszedłem do kuchni, gotując wszystko według jej przepisu, ustaliłem czas i poszedłem dalej surfować po Internecie. Wiedziałbyś, jak bardzo byłem zaskoczony, gdy znalazłem w kuchni moich uroczych sąsiadów.
- taki pyszny zapach.- Mówili jednym głosem.- Po prostu nie mogliśmy zasnąć!
powiem jedno, smak tego prostego amerykańskiego Dania całkiem pasował do jego smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal / 100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g