Domowa shawarma w chlebie pita

Świetny zamiennik już nudnych gorących kanapek. Spróbowałem tego kulinarnego przepisu na domową shawarmę w kawiarni, to danie kuchni arabskiej. Podobało mi się, a kiedy dowiedziałem się, jak się gotuje, postanowiłem ugotować i okazało się bardzo smaczne!
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 45 % 17 g
234 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    I przygotuj shawarmę w ten sposób: konieczne jest odcięcie miąższu z ud kurczaka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I smaż na patelni z dodatkiem oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj białą kapustę i zmiażdż ją rękami,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidor i ogórek należy pokroić w kółka(lub kto chce).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na cienkim ormiańskim chlebie pita należy ułożyć kapustę, a na wierzchu smażony miąższ kurczaka (3 łyżki na 1 porcję). Wszystko polać keczupem. Następnie połóż plastry pomidora i ogórka, a na wierzchu połóż koreańską marchewkę i zalej majonezem. Zawiń w rolkę. Usmaż rolkę z 2 stron na rozgrzanej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uwielbiam podawać go z ziemniakami do dekoracji. Dlatego kroję ziemniaki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I smaż go na oleju. Nie dodałem ziemniaków do kompozycji, ponieważ nie należy do tego dania))

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto pyszne domowe jedzenie shawarma gotowe do spożycia! Podawaj domową shawarmę na gorąco. Pamiętaj, że to nie jest shawarma w chlebie pita, którą oferują sprzedawcy straganów ulicznych. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy