omlet z grzybami miodowymi

oryginalny przepis na przepyszny omlet! Super smaczne i szybkie!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 18 % 2 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
jesienią tradycyjnie zbieramy grzyby. Szczególnie w mojej rodzinie kochają grzyby miodowe. W jednej książce znalazłem przepis na omlet z grzybami miodowymi. Zwykle przygotowuję takie jedzenie moim domownikom na śniadanie, a także polecam zwrócić uwagę każdemu, kto obserwuje swoją sylwetkę. Grzyby czyścimy i dokładnie spłukujemy wodą. Następnie napełnij czystą wodą i solą gotuj przez 20 minut. Podczas gotowania usuń pianę łyżką cedzakową. Pokrój łodygę pora (białą część) w pierścienie i lekko usmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj ugotowane i pokrojone grzyby. Mieszając, gotuj przez kolejne 5 minut. Ubij jajka trzepaczką ze śmietaną. Posolić mieszaninę jajek i wlać na patelnię z grzybami i cebulą. W tym czasie ogień powinien być maksymalny. Gdy tylko omlet zacznie się wiązać, przykryj patelnię pokrywką i zminimalizuj ogień. Gotuj przez kilka minut do pożądanej konsystencji. Pokrój omlet z grzybami miodowymi na segmenty i podawaj posypane natką pietruszki. Taki omlet można przygotować za pomocą mrożonych grzybów miodowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy