omlet z grzybami miodowymi
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
jesienią tradycyjnie zbieramy grzyby. Szczególnie w mojej rodzinie kochają grzyby miodowe. W jednej książce znalazłem przepis na omlet z grzybami miodowymi. Zwykle przygotowuję takie jedzenie moim domownikom na śniadanie, a także polecam zwrócić uwagę każdemu, kto obserwuje swoją sylwetkę. Grzyby czyścimy i dokładnie spłukujemy wodą. Następnie napełnij czystą wodą i solą gotuj przez 20 minut. Podczas gotowania usuń pianę łyżką cedzakową. Pokrój łodygę pora (białą część) w pierścienie i lekko usmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj ugotowane i pokrojone grzyby. Mieszając, gotuj przez kolejne 5 minut. Ubij jajka trzepaczką ze śmietaną. Posolić mieszaninę jajek i wlać na patelnię z grzybami i cebulą. W tym czasie ogień powinien być maksymalny. Gdy tylko omlet zacznie się wiązać, przykryj patelnię pokrywką i zminimalizuj ogień. Gotuj przez kilka minut do pożądanej konsystencji. Pokrój omlet z grzybami miodowymi na segmenty i podawaj posypane natką pietruszki. Taki omlet można przygotować za pomocą mrożonych grzybów miodowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g