naleśniki z papryką "Portfel bogacza"
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
"Portfel bogacza" to gorąca przekąska, którą można zjeść w najlepszej restauracji stolicy Węgier "Gundel". Łączy w sobie dwa dania tradycyjne dla kuchni węgierskiej-naleśniki i paprykę. To swego rodzaju wizytówka węgierskiego stołu. Ponadto przekąska wygląda bardzo korzystnie na stole. Spróbuję i zorganizuję kawałek "Gundel" w mojej kuchni.
zacznijmy przygotowywać przekąskę z papryką. W tym celu obieram pomidora, usuwam nasiona i kroję na małe kawałki. Pokrój również zieloną paprykę na małe kawałki. W małym rondlu podgrzewam kilka łyżek oliwy z oliwek i podsmażam posiekaną cebulę. Dodaj 1/2 szklanki wody do rondla i włóż do niego paprykę, kurczaka i pomidory. Dodaj trochę papryki i gotuj mieszaninę przez około 40 minut na małym ogniu. W tym czasie mieszam śmietanę, śmietanę i mąkę. Z patelni wyjmuję kurczaka i wlewam tam przygotowaną mieszankę śmietany, dokładnie mieszając. Podczas gdy w garnku wszystko się gotuje, oddzielam mięso kurczaka od kości i kroję je na małe kawałki. W gotującym się sosie ponownie zanurzam mięso z kurczaka, sól i pieprz. Możesz dodać więcej papryki.
przejdźmy teraz do naleśników. Połącz mleko, mąkę, wodę gazowaną, jajko i sól. Zagniatam gładkie ciasto, z którego pieczę cienkie naleśniki na patelni z rozgrzanym olejem. Blanszuję pióra szczypiorku we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Rozłóż nadzienie na naleśniku, a następnie połącz jego krawędzie, aby zrobić torebkę. Zabezpieczam go wykałaczką i bandażuję szczypiorkiem. Powstałe torby układam na blasze do pieczenia i pieczę w piekarniku w 175 stopniach przez około 5-6 minut. Danie należy natychmiast podać do stołu. Będziesz mile zaskoczony reakcją gości na tę ekstrawagancką przekąskę.
zacznijmy przygotowywać przekąskę z papryką. W tym celu obieram pomidora, usuwam nasiona i kroję na małe kawałki. Pokrój również zieloną paprykę na małe kawałki. W małym rondlu podgrzewam kilka łyżek oliwy z oliwek i podsmażam posiekaną cebulę. Dodaj 1/2 szklanki wody do rondla i włóż do niego paprykę, kurczaka i pomidory. Dodaj trochę papryki i gotuj mieszaninę przez około 40 minut na małym ogniu. W tym czasie mieszam śmietanę, śmietanę i mąkę. Z patelni wyjmuję kurczaka i wlewam tam przygotowaną mieszankę śmietany, dokładnie mieszając. Podczas gdy w garnku wszystko się gotuje, oddzielam mięso kurczaka od kości i kroję je na małe kawałki. W gotującym się sosie ponownie zanurzam mięso z kurczaka, sól i pieprz. Możesz dodać więcej papryki.
przejdźmy teraz do naleśników. Połącz mleko, mąkę, wodę gazowaną, jajko i sól. Zagniatam gładkie ciasto, z którego pieczę cienkie naleśniki na patelni z rozgrzanym olejem. Blanszuję pióra szczypiorku we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Rozłóż nadzienie na naleśniku, a następnie połącz jego krawędzie, aby zrobić torebkę. Zabezpieczam go wykałaczką i bandażuję szczypiorkiem. Powstałe torby układam na blasze do pieczenia i pieczę w piekarniku w 175 stopniach przez około 5-6 minut. Danie należy natychmiast podać do stołu. Będziesz mile zaskoczony reakcją gości na tę ekstrawagancką przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Szczypiorek - 30 kcal/100g