kalmary w sosie słodko-kwaśnym po wietnamsku

ekstrawagancki przepis na kalmary! Żeglarze polecają!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 9 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 29 % 4 g
63 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Wietnam bardzo lubi kałamarnice, a dokładniej uwielbia je jeść. Możesz je kupić w prawie każdej części tego kraju, na dowolnym rynku lub w dowolnym sklepie. I oczywiste jest, że kalmary są bardzo szeroko reprezentowane w przepisach kulinarnych wietnamskich potraw. To prawdziwe wietnamskie jedzenie. Proponuję spróbować bardzo smacznego dania-kalmary w sosie słodko-kwaśnym po wietnamsku. Jest nie tylko smaczny, ale także satysfakcjonujący i zdrowy.
najpierw umyj w zimnej wodzie, obierz i pokrój kalmary na kawałki. Sól i pieprz. (Jeśli kalmary są zamrożone, nie zapomnij ich najpierw rozmrozić.)
pokrój pomidory, koperek i cebulę.
na patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż kalmary przez 3-5 minut. Następnie dodaj pomidory, koperek, cukier i cebulę.
dusić danie przez kolejną minutę. Następnie dokładnie pieprz zawartość patelni. Pomidory powinny się usmażyć i wypuścić sok.
po tym czasie kałamarnica jest gotowa, możesz zdjąć patelnię z ognia.
kalmary w sosie słodko-kwaśnym w stylu wietnamskim są najczęściej spożywane z dodatkiem białego ryżu, ale to danie może być również używane jako niezależna gorąca przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy