skład / składniki
metoda gotowania
Wietnam bardzo lubi kałamarnice, a dokładniej uwielbia je jeść. Możesz je kupić w prawie każdej części tego kraju, na dowolnym rynku lub w dowolnym sklepie. I oczywiste jest, że kalmary są bardzo szeroko reprezentowane w przepisach kulinarnych wietnamskich potraw. To prawdziwe wietnamskie jedzenie. Proponuję spróbować bardzo smacznego dania-kalmary w sosie słodko-kwaśnym po wietnamsku. Jest nie tylko smaczny, ale także satysfakcjonujący i zdrowy.
najpierw umyj w zimnej wodzie, obierz i pokrój kalmary na kawałki. Sól i pieprz. (Jeśli kalmary są zamrożone, nie zapomnij ich najpierw rozmrozić.)
pokrój pomidory, koperek i cebulę.
na patelni rozgrzej olej roślinny i mieszając smaż kalmary przez 3-5 minut. Następnie dodaj pomidory, koperek, cukier i cebulę.
dusić danie przez kolejną minutę. Następnie dokładnie pieprz zawartość patelni. Pomidory powinny się usmażyć i wypuścić sok.
po tym czasie kałamarnica jest gotowa, możesz zdjąć patelnię z ognia.
kalmary w sosie słodko-kwaśnym w stylu wietnamskim są najczęściej spożywane z dodatkiem białego ryżu, ale to danie może być również używane jako niezależna gorąca przekąska.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g