wołowina po portugalsku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ponieważ mięso musi być wstępnie marynowane, zacznijmy od marynaty. Wymieszaj czerwone wino z wodą i czosnkiem, dodaj chili, biały pieprz i sól. Teraz włóż steki wołowe do wygodnego pojemnika i zalej marynatą, aby przykryła steki. Pozostawmy na 1 godzinę. Rozgrzej patelnię i smaż steki z każdej strony przez 2 minuty i połóż na osobnym talerzu. Pamiętaj, że smażymy bez oleju.
ponownie podgrzej patelnię, a teraz wlej olej i smaż steki ponownie z każdej strony przez 2 minuty. Steki zostawiamy na patelni, wlewamy marynatę i gotujemy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Połóż gotowe danie na talerzach, podawaj na gorąco i nie zapomnij o kieliszku czerwonego wytrawnego wina!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal / 100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g